Обилни снеговалежи и температури под минус 20 градуса в Централна и Източна Европа

Централна и Източна Европа продължава да е в плен на суровата зима с обилни снеговалежи и температури под минус 20 градуса. И докато за някои снегът носи радост, за други справянето със студа е въпрос на оцеляване.

Стотици мигранти са изложени на риск от измръзване до смърт заради студа, обхванал Балканските страни, алармират от хуманитарни организации. От началото на годината 11 мигранти са загинали по границите на Европейския съюз, много от които от измръзване. Хиляди бягащи от конфликтите в Азия и Африка са блокирани в балканските страни в очакване да продължат пътя си на запад. Условията, в които живеят на фона на суровата зима прави оцеляването им още по-трудно.

По темата

„Толкова е студено и от три дни вали сняг. Нямаме вода, нямаме нищо. Искаме да ядем, не знаем какво става”, разказва Мухамед, мигрант от Афганистан.

Военнослужещи със специализирана техника се включиха в осигуряването на достъп до градчето Тройна, на италианския остров Сицилия. Заради снеговалежите и необичайно ниските температури, жителите му бяха откъснати от света в продължение на няколко дни.

„Един камион мина да изчисти главния път, но за съжаление продължи да вали и всички се оказахме затрупани от снега. На 80 години съм и съм принуден сам да почистя снега пред вратата, защото няма как да си купя храня. Няма кой да се грижи за мен”, обяснява Бенедето Скинота, жител на Тройна.

Работата по чистенето и извозването на снега продължи повече от денонощие.

Сняг покри и адриатическото крайбрежие на Хърватия. За популярния туристически град Дубровник е рядкост да побелее. Местните жители прибягнаха до подръчни инструменти, за да почистят снега по улиците. За децата обаче това се оказа още един повод за радост. През последните пет дни, по хърватското адриатическо крайбрежие духат ураганни ветрове от север, чийто пориви достигат до 210 км/ч.

Повече по темата гледайте във видеото.