Опасността след аварията над Добринище остава заради дърветата по трасето

Лифтът над Добринище, на който заседнаха над 20 души, е бил технически изправен. Това установи проверка на Агенцията по метрологичен надзор. Въпреки това рискът от подобни инциденти там остава, заради близостта на дърветата до просеката. Какво да направим ако заседнем в лифта в в студа?

„Бяхме на лифта с детето и един бор падна. Лифтът спря и изчакахме да ни свалят”, разказва Даниела Карабаджакова.

По темата

Вчера Даниела и 6-годишната й дъщеря Мария засядат на лифта, след като пред очите им вятърът събаря голям бор върху въжетата на съоръжението.  Заедно с тях във въздуха увисват още 20 души, при бурен вятър и минусови температури.

Според работещите тук инцидентът бил непредвидим. Такова е и становището на метрологичната агенция, според която единственият виновник е бурният вятър.

„Един порив и направи белята. Това нещо се случва веднъж на 30 години”, обяснява Андрей Ергин, началник на лифт „Добринище”.

Все пак,ако се случи, планинските спасители дават някои прости правила.

„Не трябва да губят самообладание, не трябва да скачат от лифта по никакъв случай. Няма да е лошо обувките на ските да се откопчават да е по-свободен крака, кръвообращението да е по-добре. Другото да не ви тежат ските на краката, може да свалите ските и ги пускате отвесно под вашата седалка, тъй като гледате къде са ви ските, да не пускаме после кучетата да търсят къде са ви ските”, обяснява планинският спасител Цветан Пчелин.

Лили също била след заседналите горе. Помогнало й това, че запазила самообладание.

„Изчакваме спокойно и това е. Важно е да сме добре облечени и няма страшно”, на мнение е скиорът Лили Фъртункова.

От управата на лифта признават, че инцидентът може да се повтори, защото дърветата са твърде близо до просеката.

„Отстрани от въжето вдясно и вляво по един дървостой трябва да се изсече цялото трасе по дължина на лифта, по всички лифтове, не само по този”, обяснява Андрей Ергин, началник на лифт „Добринище”.

Това обезопасяване, обаче е в разрез със закона. Част от лифта се намира в Национален парк „Пирин” и сечта там е абсолютно забранена.

Репортер: Екатерина Николова