Това ще стане със специалната машина, доставена от Германия

Започва пробиването на тунели за третия лъч на метрото в София. Това става със специалната машина, доставена от Германия.

С тържествена музика и сирена градоначалниците заповядаха на къртицата да започне пробиването на третия лъч в квартал „Красно село”. С нейна помощ ще се изградят едновременно 7 километра тунели в двете посоки, като се започне от станция „Красно село” до метростанция „Малък градски театър зад канала”.

По темата

Резците на тази машина ще успява да прокопава по 21 метра за 24 часа. Огромното чудовище тежи 1400 тона и е транспортирано от Германия по реките Рейн и Дунав на части, след което е сглобено тук. Проектирана е за силно оводнени почви, каквито са софийските.

„9 метра и половина диаметър. Един завод под земята, който отпред няма нищо, на 10 метра, където сме ние, вече има нов тунел. И назад има съоръжения, които обезпечават хидравличните крикове”, обясни Стоян Братоев, началник на Столичния „Метрополитен”.

Участъкът ще бъде завършен през август 2019 година.

„Още 130 000 души в София да могат да ползват най-удобния, бърз и екологичен градски транспорт”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

С третия лъч се очаква да бъдат спестявани 90 000 тона вредни емисии годишно.

След 2 месеца започва работа по участъка от „Красно село” до „Овча купел” и свързването му с  жп линията София-Перник. 12-те станции на третия лъч на метрото ще струват 500 милиона евро. 

Повече гледайте във видеото