Това обаче ще стане ясно в следващите месеци, заяви Иван Иванов

Шанс за понижение на цената на парното и топлата вода има”, заяви в „Здравей, България” председателят на КЕВР Иван Иванов. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци. Той бе категоричен, че след увеличението на природния газ трябва да има и увеличение в цените на топлата вода и парното. 

„Това увеличение влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената. Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%”, каза още Иванов.

По темата

Припомняме, че с между 18 и 38% по-високи се очаква да бъдат новите цени на парното и горещата вода. Повече топлофикации дадоха зелена светлина на по-високите цени. Възражение имаше омбудсманът Мая Манолова, която изчисли, че преди три години в София цената на парното е била същата като днес, но тогава цената на газа е била двойно по-висока. Експертите в регулатора обявиха, че това са сметки, направени на коляно и поканиха всеки, който иска, да му обяснят как се правят изчисленията.

„Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение. Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода”, коментира преди ден в „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Какъв е ответният отговор?

„В петък на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за цената на топлинната енергия и цената на електрическата енергия за потребителите. Повишаването на цената на топлинната енергия е в рамките на 20 до 24%. Единственият случай над тези стойности е в цената на „Топлофикация Плевен", поради грешка, която самото ръководство на топлофикацията е допуснало в предишното изчисление. Дори и след това повишение, те ще имат цена, която е с 20 лева по-ниска отколкото на потребителите в София”, коментира в студиото на „Здравей, България”, председателят на КЕВР Иван Иванов.

По повод изказването на омбудсмана за новите цени на парното, той заяви: „Мая Манолова е взела пишман експерти, които да я съветват”.

„В рамките на две години изчистихме тежък проблем – по политически поръчки беше повишаване на цената на електроенергията, само и само да се запази цената на парното в големите градове за социално спокойствие. И става така, че тези 5,5 млн. граждани на България, които не ползват отопление на парно, доплащаха за парното на хората от София, Пловдив, Варана и други градове”, добави председателят на КЕВР и заключи: „Тази цена, която е в момента, е реалната цена на топлинната енергия”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.