Децата и възрастните хора са призовани да си стоят у дома

Пясъчни бури обхванаха Северен Китай, което накара властите да издадат второ предупреждение за опасност в рамките само на две седмици. Децата и възрастните хора са призовани да си стоят у дома, предаде БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

В станциите в цял Северен Китай, както и в автономния район Вътрешна Монголия, е регистрирано наднормено равнище на фини прахови частици.

Китайската метеорологична служба издаде син код, който ще остане в сила до петък. Четири провинции и два автономни района бяха обвити от бежова мъгла.

В Китай действа четиристепенна система за предупреждение за опасно време, като най-опасният код е червеният, следван от оранжев, жълт и син.

В столицата Пекин е отчетено равнище от 506 микрограма/куб. м на прахови частици с диаметър под 2,5 микрона според данни на американското посолство. Максималното допустимото безопасно равнище по стандартите на Световната здравна организация е 25 микрограма.

Фините прахови частици могат да проникнат в белите дробове. Те увеличават рисковете за човешкото здраве.

На цялата територия на китайската столица днес сутринта измереното равнище на ФПЧ 10, по-големи частици, които са вредни за здравето, е надхвърлило 1000 микрограма според Пекинския общински център за наблюдение на околната среда.

Жълт код бе обявен на 15 април, когато беше регистрирана най-голямата пясъчна буря в китайската столица за последните 13 години.

Пролетта традиционно е сезонът на пясъчните бури в Северен Китай, когато над пустинята Гоби и Вътрешна Монголия духат ветрове, които вдигат пясък във въздуха и след това го разнасят над гъсто населни райони на юг.

Според китайските власти бурите са намалели през последните 30 години в резултат на засаждането на милиарди дървета с цел контрол на запрашаването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.