Морските течения са го напълнили с 38 милиона парчета пластмаса

Един от най-изолираните острови в света е с най-голяма концентрация на пластмасови отпадъци, сочат резултатите от изследване. Става въпрос за британския остров Хендерсън, разположен в южната част на Тихия океан, съобщава БТА. Изследването разкрива мащабите на замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци, които застрашават морските екосистеми.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Учени установиха, че макар остров Хендерсън да е необитаем и да се намира на 5000 км от най-близкия град, по плажовете му има близо 38 милиона парчета пластмаса.

По темата

Друго изследване наскоро показа, че Северният ледовит океан се превръща в сметище за пластмасовите отпадъци, които плуват по повърхността в северната част на Атлантическия океан.

Хендерсън е един от четирите острова Питкерн с обща площ 47 кв. км, които са британска задморска територия. Той е посещаван веднъж на всеки 5-10 години от научни експедиции. Намира се близо до тихоокеански район, в който се натрупват пластмасови отпадъци, пренасяни от морски течения от Южна Америка.

По време на скорошна експедиция учени от Кралското дружество за защита на птиците под ръководството на Дженифър Лейвърс констатирали, че по плажовете на остров Хендерсън има 671 парчета пластмаса на 1 квадратен метър площ. Това е най-голямата концентрация на пластмасови отпадъци в света.

"Въз основа на взетите от екипа ни проби на 5 обекта преценихме, че на острова има над 17 тона пластмасови отпадъци и че нови 3570 пластмасови отломки ежедневно се натрупват на един от плажовете", поясни Лейвърс.

Тя уточни, че са изследвани отпадъците с размери 2 и повече милиметра и че това е направено на дълбочина до 10 сантиметра в пясъка.

"Остров Хендерсън свидетелства, че дори най-изолираните места на планетата са засегнати от замърсяването с пластмасови отпадъци", отбеляза Лейвърс.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.