При мащабна акция са задържани 23-ма, сред които и митнически служители

Агенция „Митници” - хакната. В системата, която следи движението на стоките и тяхното облагане, бил внедрен софтуер. С него фиктивно бил осъществяван внос и износ, а реално парите отивали в контрабандисти.

Разследване от почти 2 години довело прокуратурата и ГДБОП до задържането на организирана престъпна група - основно заета с контрабанда, но с помощта на хакер. Той е 22-годишен българин.

Групата е и международна. В нея са намесени поне 4 държави - България, Македония и още поне 2 държави от Европейския съюз. Засега прокуратурата ги пази в тайна. 

По темата

Задържани са 23-ма души, 3-ма от тях работят в Агенция „Митници”, а 2-ма са бивши нейни служители. Един македонски митничар също е в схемата - от пункта „Крива паланка”.

„Млад, умен IT специалист, който, за съжаление, използва капацитета си за престъпления”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

22-годишен българин написал вирус, за да хакне митниците. Предал го с флашки на замесените лица, а те го инсталирали на служебните компютри.

„След инсталирането на този вирус е било възможно дистанционното манипулиране на Агенция „Митници” и да се приключват различни транзити”, обясни Румяна Арнаудова.

Дистанционно групата е заблуждавала Агенцията, че уж камиони са преминавали границата и превозвали стоки.

„Вирусът има за цел да създаде виртуално впечатление, че този товар е преминал през страната”, обясни Младен Маринов, главен секретар на МВР.

За да спечелят замесените фирми. Защото в схемата освен митничари, има и търговци.

„Следва на изпращача да му бъде възстановено ДДС, акциз. И не се събират мита”, обясни Стефан Джолев, зам.-директор на ГДБОП.

Според разследването възможно е групата да е пренасяла и наркотици. Днес са претърсени над 100 жилища, офиси и стаи в Агенция „Митници”. В дома на единия от действащите митничари са намерени ключове за банков сейф, а в сейфа - пари.

„80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 30-40 златни монети. Възможно е това да са точно пари с произход престъпен”, поясни Румяна Арнаудова.

Прокуратурата нарича вируса „софтуер за обслужване на контрабандата". Според специалистите той не открива „топлата вода”.

„Това не е прецедент, това са специални атаки, които на глобално ниво се случват все по-често”, обясни Христо Ласков, представител на IT фирма.

И по-скоро въпросът е защо системата на митниците е позволила инсталирането на вируса.

„Този човек е седнал, разучил системата и е написал нещо специално за нея. Чисто теоретично всяка една защита може да бъде преодоляна”, обясни още Ласков.

Според прокуратурата, у нас групата е действала поне на пет места: София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина.

Още не е ясно с колко схемата е ощетила държавата. Като събере доказателства, прокуратурата ще повдигне обвинения и за това.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.