Адвокатите на петимата обвиняеми поискаха по-лека мярка за неотклонение

Варненските митничари, уличени в корупция, остават в ареста. Според съда няма опасност те да се укрият, защото имат постоянен адрес и семейства. Съществувал обаче риск да извършат престъпление. 

Припомняме, че по-рано днес защитниците на петимата обвиняеми поискаха да им да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - подписка или домашен арест.

"Задържаните са в приятелски и служебни отношения, но не са в престъпна схема", категорични бяха защитниците.

Според прокуратура петимата митничари от "Варна-Запад" вземали до 45 000 лв. от такса “Експрес”, с която рекетирали вносители от Китай и Япония. Ако фирмите не искали да я платят, контейнерите им се бавели на пристанището и компаниите губели по 150 евро на ден.

До момента в ареста са началникът на пункта Дамян Йорданов и шефовете на смени Ивайло Арнаудов, Добромир Киров, Анна Ангелова и Галин Русев. Под парична гаранция от 5000 лева дни след акцията беше освободен Георги Табаков, който е шеф на спедиторска фирма, която давала подкупи на митничарите. Той е направил самопризнания.

По делото са разпитани в качеството на свидтел е Николай Николов (полицай, експлоатирал СРС-тата по делото) и той разказва своите преки впечатления от срещите между обвиняемите на 8 декември и 11 януари, на които обвиняемите митничари обсъждали кои спедиторски фирми трябва да дата рекет и как парите ще бъдат разпределени в групата.

Антоанета Неделчева работила с митничарите разказва, че схемите са от поне 3 години, Пенка Ангелова,  свидтел по делото - че са от много години.

По темата

Докато течеше изслушването, дъщерята на един от задържаните за корупция варненски митничари - Добромир Киров - произнесе емоционална реч в съда. Младата жена обясни, че баща й е в системата от 30 години и е "съвестен и свестен човек", който се грижи за болните си родители, а майка му е с 90% ТЕЛК.

Повод за речта й стана забележка на съдията, че по време на пледоариите на защитниците, тя говорила с адвоката на баща си. Съдебният състав я разкритикува остро и заплаши да я изгони от залата. Затова и младата жена взе думата, за да се извини и да опише баща си.

Групата се разследва от септември 2016 година.

"Не смятам да преча и да се укривам. Моля за по-лека мярка", заяви обвиняемата Анна Ангелова. 

"Имам възрастни родители, които живеят в друго населено място. С деменция са. Имам семейство и няма да се укривам, искам по-лека мярка", каза обвиняемият Дамян Йорданов. 

"Досега съм съдействал и ще съдействам. Имам заболявания, които трябва да бъдат проследявани. Имам и двама синове, които са ученици", каза обвиняемият Галин Русев. 

"Искам да съм със семейството си", каза обвиняемият Ивайло Арнаудов. 

"Искам да ми бъде променена мярка. Имам семейство. Нямам нарушения. Ще съдействам колкото мога", заяви обвиняемият Добромир Киров.