Дрогата е близо 423 кг

Службите у нас задържаха рекордно количество хероин - близо 423 килограма. Стойността му е 63 милиона лева, съобщи шефът на Агенция "Митници" Георги Костов.

Камионът влязал у нас през Капитан Андреево. С иранска регистрация и шофиран от иранец. Докарал хероина в склад в София, където той бил натоварена на български ТИР и тръгнал към Холандия. На границата с Румъния митничарите проверяват едно от палетата.

Хеноинът е бил старателно замаскиран. Пликовете с дрогата са били плоски и залепени между фаянсовите плочки. По този начин са маскирани 400 плика с общо тегло 423 килограма.

СНИМКИ НА ЗАЛОВЕНАТА ДРОГА ВИЖТЕ ТУК

Пратката е задържаната на ГКПП "Видин-Калафат". След рентген са установени аномалии, които пораждат съмнения.

Само няколко часа след откриването на хероина, в София е задържан 43-годишният управител на фирмата, която притежава склада.

Изборът на фаянсови плочки не е случаен. Те и наркотика са със схоздна плътност и така може да бъде заблуден граничния скенер, обясняват специалисти. При друг случай от миналата година за прикритие бяха използвани консервни кутии, които запечатват издайническите миризми.

Дpогата дошла y наc от Иpан. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че това е национален рекорд за задържано количество наркотик.

В брифинга, на който бяха съобщени подробности около спецакцията, участваха главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и обвинител номер 1 Сотир Цацаров.

Следствието продължава. Все още се събират документи и се изясняват обстоятелствата около претоварването на хероина в софийския склад.

Това е абсолютен рекорд за дрога, превозвана от камион у нас. За последните месеци е трети голям удар.

През лятото на 2016 година на граничен пункт "Лесово" е спрян ирански тир с доматено пюре. Дрогата е била 200 килограма на стойност 18 милиона лева.

Този април на границата с Турция при Капитан Андреево е заловен отново ирански тир, натоварен с подправки за пилешко месо. Хероинът е бил 214 килограма.

И в трите случая странат, от която идва пратката е ИРан. Но според властите връзка между тях няма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.