От Здравната каса признаха за проблема

Онкоболни остават без животоподдържащи лекарства заради бюрократични спънки, оплакаха се пациенти.

По темата

Според тях много болници са останали без финансиране този месец. Това е довело до невъзможност да се разплатят с доставчиците на лекарства и да поръчат нови количества.

55- годишният Ганчо Тевекелев е един от хилядите онкоболни,  оставени втори месец без едно от животоподдържащите лекарства. Медикаментът е задължителна част от химиотерапията, на която се подлага през 20 дни.

Съпругата му търси начини да набави лекарството. Само една опаковка струва 3 000 лева, а на Ганчо са необходими пет. Медикаментът не се продава в аптеките, осигурява се от Здравната каса.

„Здравната каса е с нов регламент и всички болни, които се нуждаят от това, а може би и от други лекарства трябва да изчакат проверки по новия регламент, за да бъдат отпуснати и да бъдат преведени пари за тези лекарства”, обясни Николина Тевекелева.

От болницата в Пловдив, в която той се лекува, казват, че лекарството липсва, тъй като проверката на Здраваната каса се е забавила. Това се дължало на въвеждането на новата методика - плащане на пациент спрямо неговото тегло.

„Забавянето става за два месеца. Проверката при нас е извършена от контролните органи на РЗОК. Не се намериха никакви нарушения, всичко е по регламента и ние сме фактурирали вече медикаментите и следващия месец ще получим и този превод,  ще се разплатим с доставчика и ще бъдем заредени с лекарства”, обясни главният счетоводител на болницата Кичка Дидьова.

От Здравната каса признаха за проблема и уточниха, че забавянето ще е еднократно. От там предупредиха болниците да направят разчети така, че да не остават болните без лекарства.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.