17-годишният Мартин ще отговаря за извършването на две престъпления

Ученикът, който нападна своя преподавателка, излезе от ареста. Момчето вече е с две обвинения – за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда. Какво ще бъде наказанието му според закона и според училищния правилник? 

След 24 часа в ареста 17-годишният Марин излезе, придружен от майка си и от адвокат. Никой от тях не пожела да говори с медиите. Говориха експертите. И признаха, че само за една учебна година в българските училища са станали повече от 2200 инцидента, свързани с физическа агресия. 

По темата

„Преди да бъдат санкционирани, те трябва да бъдат разбрани и подкрепени, за да не изпадат в такава фрустрация и да смятат, че не е социално погалено, както в случая”, казва Татяна Предова, експерт в МОН.

А докато учителите търсеха причината за фрустрацията на 17-годишния ученик, децата вече я бяха намерили.

„За да го направи, той е бил провокиран от въпросната госпожа по „Етика и право”. Тя е много арогантна с всеки ученик. На мен ми казва лигла. Убедена съм, че тя го е провокирала. Да, неговата постъпка не е правилна”, казва едно от децата.

„Нямаме подадена информация за конфликт между тях”, категорична е Антоанета Джонева, директор на Гимназията по туризъм в София.

Имало подадена информация за проблем с поведението на момчето. С него се работело от година насам. И точно докато работели съвместно, момчето избухнало. Нахлуло в учителската стая, започнало да обижда учителите, да крещи. Блъскал мебели, ритнал свой учител и хвърлил стол по него. Учителите в гимназията не пожелаха да вземат отношение.

А държавата ще взима нови мерки срещу агресията в училищата. Педагогическият съвет в гимназията по туризъм ще реши как да накаже десетокласника Марин, а прокуратурата ще го съди. 

За последните три години случаите на насилие в училище са се увеличили двойно, съобщиха от образователното министерство. Ако в края на учебната 2014-та г. те са били близо 2 700, то в края на миналата учебна година случаите на насилие са над 7 000.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.