Премиерът се срещна с Мишел Барние, главния преговарящ от страна на ЕК за Brexit

България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с Мишел Барние, главния преговарящ от страна на ЕК за Brexit.

По темата

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет.

По думите му, в бъдещото споразумение следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани. Борисов подчерта особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

Той изрази надежда, че и след Brexit Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние изразиха общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.