Родители срещу директор в защита на преподаватели

Родители срещу училищен директор в защита на учители. Това е сюжет в една от най-елитните столични гимназии - Софийската математическа гимназия (СМГ), която отглежда най-добрите ни умове и световни шампиони по математика.

Родители се събраха тази сутрин пред училището, за да защитят част от учителите там. Преподаватели са освободени заради непродължени договори. Има и един дисциплинарно уволнен - Петя Тодорова. Родителите недоумяват защо, тъй като е допринесла много за гимназията. Те събират подписи в нейна подкрепа и ще депозират писма до съответните институции.

В „Здравей, България” директорът на СМГ Антони Стоянов обясни, че причината за уволнението на Петя Тодорова е уронване авторитета и престижа на гимназията и е дискриминирала около 130 ученици.

„През месец октомври на учебната 2016/2017 г. със заповед на министър Меглена Кунев е назначена национална комисия „Европейско кенгуру”, в която членува и Тодорова. Една от функциите на комисията е да класира учениците в националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру", което е едно от най-престижните у нас. Сред класираните ученици няма нито един от СМГ, въпреки че са с най-силните резултати. В същото време ученици от частна математическа гимназия с много по-ниски резултати са класирани, благодарение и на подписа на г-жа Тодорова. С това тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците на СМГ”, обясни Антони Стоянов.

Родителите обаче не се съгласиха с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител именно в националния кръг на това състезание.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.