Тя включва над 200 подаръци и хвърля светлина върху срещите й със значими личности

Откакто се възкачи на престола преди 65 години кралица Елизабет Втора е получила огромен брой подаръци, най-емблематичните от които това лято са изложени в Бъкингамския дворец, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Изложбата се открива утре и ще продължи до 1 октомври. Тя включва над 200 подаръци и хвърля светлина върху срещите на Елизабет Втора със значими личности от съвременната история и пътуванията й до четирите краища на света.

Откакто се възкачи на престола през 1952 г., Елизабет Втора е изминала над 1,6 милиона километра в целия свят, като е направила 89 държавни посещения и е приела стотина държавни глави във Великобритания.

Джон Кенеди подарил снимка на кралицата по време на визитата си в Лондон през 1961 г., когато бил придружен от съпругата си Джаки и вечерял заедно с Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Изложена сред подаръците от американци, снимката в сребърна рамка "Тифани" е с написано на ръка посвещение от Джон Кенеди, който засвидетелства голямата си почит към кралицата.

35 години по-късно тя приема друга голяма политическа фигура на XX век - Нелсън Мандела, който й подарил копринен стенен килим, изобразяващ лов на южноафрикански антилопи. Изобразената ловна сцена е в Драконовите планини в РЮА, където е израсъл Мандела.

Вниманието привлича също портрет на Елизабет Втора, подарен от президента на Руанда Пол Кагаме през 2006 г. Картината е създадена от бананови кори, които са оцветени и свързани помежду си.

В балната зала са изложени подаръците от Азия, сред които лакирана кутия, украсена с рисунка на чапла и подарена от японския император Хирохито за коронацията на кралицата през 1953 г. Последвалата визита на Хирохито през 70-те години на миналия век бе свързана с първото излизане на японски император в чужбина.

Кралицата получила като подарък много живи животни - крокодил от Гамбия през 1961 г., слон от Камерун през 1972 г., шест кенгура от Австралия през 1977 г. Всички те станали обитатели на Лондонския зоопарк. Елизабет Втора получила като подарък също около 20 коня. По време на посещението й във Франция през 2014 г. Франсоа Оланд й подарил фигурка от севърски порцелан, изобразяваща кон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.