Веднага са взети проби от морската вода

Дни, след като топчета мазут изплашиха летовниците в района на Синеморец, по плажовете на Южното Черноморие се появиха нови. Този път на север от Бургас. За това сигнализираха плажуващи в Равда и Несебър, а зрители изпратиха снимки в рубриката ни "Моята новина". От регионалната екоинспекция потвърдиха за замърсяването.

СНИМКИ ОТ ЗРИТЕЛИТЕ НА NOVA ВИЖТЕ ТУК

Първите топчета мазут морето изхвърли вчера сутринта. До днес по данни от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) мазутни топчета има регистрирани на плажовете в Несебър, Равда и Поморие. Има данни за мазут и на плажовете в Созопол и Приморско.

След сигнал на зрител на NOVA: Проверяват плажове до Синеморец за мазут

Веднага са взети проби от морската вода. От РИОСВ-Бургас са категорични, че няма опасност за природа и хора. Самите концесионери от вчера са организирали групи от хора, които почистват постоянно пясъка от мазута.

Министърът на туризма: Предстоят много проверки на Северното Черноморие

„Морска администрация” вече е установила по сателитни снимки предполагаемия нарушител, който е изхвърлил от трюмовете си отпадните води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине. „Морска администрация” е потърсила съдействие от Пристанище Черноморск в Украйна, където трябва да акостира кораба, за да бъдат взети проби от трюмовете му и да бъдат сравнени със взетите у нас проби. Според международните правила глобата за такова нарушение започва от 50 000 лева.

На концесионерите на плажовете е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

Междувременно концесионери и наематели на морски плажове апелираха в отворено писмо до медиите компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването. Възможно е то да достигне и на север в зависимост от скоростта и посоката на вятъра и морските течения, се посочва в писмото.

Концесионери са в готовност да окажат пълно съдействие на държавните институции, както и да продължат ежедневното почистване на плажовете до окончателното разрешаване на проблема. Становището им е, че проблемът вероятно е предизвикан от нефтен разлив или друго нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от миенето на танковете на преминаващите през Бургаския залив танкери или други плавателни съдове.

Първото замърсяване тази година беше през юни на плажа на Обзор и се предполага, че морското течение го разнася по крайбрежието на Южното Черноморие. На 19 юли сигнал беше подаден за плажа на Синеморец. Тогава от „Морска администрация” съобщиха, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториалните води на България, което било изхвърлено на брега от силния вятър и бурното море.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.