По думите му България трябва да инвестира повече във военната си мощ

Президента Румен Радев приключва първата си американска визита със срещи с българската общност в Чикаго – градът с най-много българи там. Общото събрание на ООН беше и премиерата на това, което ще бъде курсът на външната политика на България във времето на Румен Радев. Лоялност към ЕС и НАТО, но и прагматизъм. 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА РАДЕВ ВИЖТЕ ТУК

По темата

„Когато говорим за България на картата на света, ние трябва да отстояваме нашия интерес”, заяви президентът.

Фокус на срещите на Радев в ООН и приоритет за външната му политика са държави от Близкия изток и Централна Азия.

Една от възможностите е внос на газ от Иран като още една опция за България. Но дали това не би ядосало Русия.

„Аз мисля, че с Москва водим и трябва да водим прагматични отношения, основани на взаимния интерес. Така че никой не би трябвало да се сърди, ако България иска да има по-добри цени. Ако Москва иска да продължи да бъде основен доставчик, въпросът е не да се сърди, а да предостави конкуренти цени”, каза още Радев.

Той определи позицията на България по две горещи световни теми – ядрената програма на Северна Корея и ядреното споразумение на Иран.

„Няма военно решение на тази криза. Иран демонстрира, че категорично желае да се придържа към споразумението и трябва да й се даде шанс да изпълнява ангажиментите си докрай”, коментира той.

Разчитайки сигналите на по-големите от нас, Румен Радев смята, че България трябва да инвестира повече във военната си мощ.

„Ако нямаш военна мощ, дипломацията ти е празни приказки”, каза той и препоръча на правителството да побърза с изискването на НАТО страните-членки да харчат 2% от БВП за отбрана.

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.