Вижте пълния текст на писмото

С писмо от пресслужбата на Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов даде срок от 24 часа на четири медии – bTV, NOVA, БНТ и БНР, да му се извинят.

Причината - вълната от реакции по повод коментарите на Симеонов, насочени към водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев. Поводът за думите на вицепремиера станаха въпросите на журналиста, свързани с назначенията на близки и роднини на политици на различни постове. 

"Вие с конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към Николаев. 

Коментирайки скандалите с шуробаджанащината, вицепремиерът се обърна към водещия с думите: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт"

В събота Симеонов написа в изявлението си, че за втори път, откакто е на поста си, е подложен на "мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната". 

Ето и пълния текст на писмото, без редакторска намеса:

"За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта“ – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.

Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин“ на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.

Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. „Сега“ ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега“, освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.

Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.

И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.

Давам срок за извинение 24 ч."

В същото време в NOVA беше получено и искане за право на отговор от Симеонов. В него той казва, че не е заплашвал Виктор Николаев - нито директно, нито индиректно. И още: "В откровен и напълно свободен от натиск или заплахи разговор посочих пример как едно злонамерено поведение може да сипе обвинения към всеки професионалист, които след това трябва да се опровергават", пише Симеонов.

Заглавието "Заплахи в ефир", освен груба инсинуация за мен и фалшива сензация, ясно показва, че всякаква друга гледна точка е изключена в програмата на Нова и че друго обяснение няма да се представи на зрителската аудитория. Не вярвам, че е възможно интелигентни хора да припознаят в посочения пример отправена заплаха“, посочва още вицепремиерът.

ЗАПЛАХИ В ЕФИР: Недопустими оценки за работата на Виктор Николаев

Валери Симеонов: Утре ако съм злонамерен ще разработя един "Викторгейт"

Позиция на Нова Броудкастинг Груп относно коментарите за работата на Виктор Николаев

Депутат от ГЕРБ: Никой не е заплашвал Виктор Николаев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.