И при децата дневната доза енергия, която си набавяме от храната, трябва да бъде намалена

Държавата с нови правила за здравословно хранене. Здравното министерство представи проучване, според което българинът трябва да намали порциите. Промени ще има и в менюто на най-малките деца.

Унищожават 70 кг храни от детски градини и столове

Здравните експерти са категорични - трябва да намалим количеството калории, които поемаме. При жените те не трябва да надвишават 2090, а при мъжете - 2700.

Унищожиха 5 кг кайма след проверки в детски заведения

Проучванията показват още, че трябва да намалим значително приема на въглехидрати. Ако досега препоръките са били те да бъдат до 70% от хранителния ни режим, то сега максимумът е с 10% по-малко. Новите проучвания ще доведат и до промени в наредбите за хранене при децата.

Докога сиренето в училищния сандвич ще е само за украса?

Оказва се, че от детската градина до класните стаи храните, които се предлагат на децата, са далеч от нормите за здравословно хранене. Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи е в синхрон с европейските изисквания. Данните показват, че и при децата дневната доза енергия, която си набавяме от храната, трябва да бъде намалена.

До началото на 2018 година специалистите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките. Според новите проучвания и големи, и малки имат нужда от повече витамин D и C.

Учените развенчават и мита за количеството течности, което трябва да приемаме. Досега за мъжете препоръчителната доза беше 3 литра и 700 мл, а за жените - 2 литра и половина. Според новите стандарти трябва да приемаме по литър по-малко. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.