До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт

Мащабна антитерористична операция под името „Мъст за мъчениците”. Египет търси отговорност за жестокия терористичен акт срещу джамия, отнел живота на повече от 300 души. Свидетели разказаха, че терористите са носели знамето на ИДИЛ.

Египет в тридневен национален траур след нападението в джамия

До момента никой не е поел отговорност за най-кървавия атентат в историята на Египет, отнел живота на повече от 300 души, сред които 27 деца. След разпити на оцелели, прокуратурата обяви, че нападението вероятно е дело на групировка, близка до  ИДИЛ. 

КЪРВАВА МОЛИТВА: Най-малко 235 жертви при атака в джамия в Египет (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Военните и полицията ще наложат сигурност и стабилност с абсолютна сила в кратък период от време. Това е нашето отмъщение”, заяви президентът Абдел Фатах Ал-Сиси.

Часове след думите на президента, египетски бойни самолети нанесоха удари в няколко планински района, в които се укриват терористите. Цел са били и складове с оръжия и амуниции, както и превозни средства на екстремистите. 

Осветиха сграда в Тел Авив в цветовете на египетския флаг (ВИДЕО)

„Настоящата ситуация изисква разполагането на въоръжените сили и силите за сигурност за борба срещу тероризма. Военните трябва да действат, за да изкоренят тероризма решително и изцяло”, коментира Реда Махмуд, експерт по борбата с тероризма.

Силите за сигурност на Египет са ликвидирали 30 терористи

Правителството затегна мерките за сигурност в джамиите и ключовите сгради в цялата страна. Обявен беше и тридневен национален траур.

В знак на съпричастност с жертвите на атентата, светлините на Айфеловата кула в Париж бяха изгасени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.