Той подобри почти 30-годишен национален рекорд при подрастващите

Един млад лекоатлет има смели мечти. Броени дни преди да навърши 17 години, Веселин Живков подобри почти 30-годишен национален рекорд при подрастващите, а това изглежда е само началото.

СЕНЗАЦИОННО: Гатлин детронира непобедимия Юсеин Болт на 100 метра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той не е като останалите състезатели и леката атлетика не е първата му страст. Веско, както го наричат всички, има зад гърба си 8 години тренировки в тениса, обича ските, а преди 4 години заедно със своя брат близнак Мартин откриват и "Царицата на спортовете".

Два златни медала за България от "Спешъл Олимпикс"

"Преди 4 години, когато се записах на "Тереза Маринова и приятели" или по-точно баща ми ме записа, открих по някаква странна причина, че това е моят спорт", каза Веселин пред NOVA.

И само 3 години след началото той вече участва на Световното първенство за юноши. А миналото лято в Найроби се оказва особено важно за младия спринтьор.

Миролюба Бенатова представя: Григор Димитров ексклузивно за дългия път към върха

"Това ме накара още повече да се мотивирам, да продължа напред, да искам да се състезавам, да се боря да отида на следващо световно и да търся нови постижения", добави той.

Едно от тези постижения беше реализирано преди няколко дни, когато Живков прати в историята 29-годишния национален рекорд при подрастващите. С резултата си от 6.82 той оглави и световната ранглиста на 60 метра за юноши под 18 години.

Принц Хари победи Уилям и Кейт в кралско надбягване (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Това е нещо, което всички ще видят по света, няма само в България. Ще научат за моето име, за моите успехи. За в бъдеще ще ме познават по-добре по света и у нас", смята Веско.

Зад успехите дотук стои треньорският екип на бившата ни национална състезателка на 200 метра Моника Гачевска и Христо Стоянов, който в момента активно ръководи подготовката на обещаващия лекоатлет. Специалистът си спомня, че началото е било трудно, но то е откроило нещо много важно.

"В първото състезание, в Добрич, на което отидохме на 60 метра, на Веско мисля, че 1 хилядна или 2 хилядни не му достигнаха да влезе във финала на 60 метра, но това още повече го амбицира", каза Христо Стоянов.

И добави: "Когато не постигне нещо, той допълнително се мотивира. Той не пада духом. Той иска да върви напред. Това е разликата между него и другите".

Стоянов е наясно какво стои в основата на правилното развитие: "Бързината е едно от основните качества и тя трябва да се работи през всички етапи на подготовка, но с различни тренировъчни средства и ние това го правим с Веско, както съм го правил и с другите състезатели и това му дава успех. Както виждате, той започна от 7.55-56, отиде на 7.20 и нещо, после 7.01. После 6.97 и сега 6.82".

Освен настоящите резултати, целите за бъдещето вече са на дневен ред. Първата е успех на предстоящия Национален шампионат за под 18 години в зала, а планът за след това също е ясен.

Веско мечтае: "Да спечеля Балканиадата за старша възраст. Там ми е една цел. Да направя каквото мога на Балканиадата за мъже и жени и лятото има ЕП, където искам да взема медал и евентуално да се класирам за Младежките олимпийски игри".

Колоритът в спорта не е за подценяване, а в леката атлетика външният вид е една от важните отличителни черти. В това отношение Веселин Живков също се откроява и мнозина могат да му завидят. Дали обаче емблематичната му прическа може да пречи?

"Не бих казал, че пречи. Може би мога да сваля няколко стотни, но не целя това. По-скоро си харесвам визията и искам да си остана така", каза той.

Атлет, който знае какво иска - такъв е героят на тази история: "Искам да подобря на Петър Петров на 100 метра за мъже рекорда. Това ще е изключително постижение. Ще стана най-бързият българин в историята".

"Ние трябва да вървим напред по малко. С бавни крачки и той да се развива поетапно и да не се избързва неговата подготовка, защото аз мисля, че неговият апогей е около 20-21 години. Тогава той ще бъде в тази форма и смисъл, готов да бяга в тези граници. Сега още е рано, много е рано", каза Христо Стоянов.

38 години по-късно България има нова надежда, защото един младеж вярва, че може да бъде най-бързият в нашата историята.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.