Вижте няколко полезни съвета

Пазаруването онлайн е вече част от ежедневието ни. Това става ясно и от данните, изнесени от Националния статистически институт, според които през 2016 година почти 20% от българските потребители са пазарували онлайн.

Покупките през онлайн платформи се увеличават с всяка следваща година, като най-голямо е увеличението по време на големи празници като Коледа и Нова година.

Точно тогава обаче е възможно да се натъкнете на някой подводни камъни в онлайн пазаруването, които е добре да избягвате.

Как да избегнете опасностите, които ви дебнат при пазаруване в мрежата?

Не правете покупки в последния момент

По време на коледните и новогодишните празници покупката на подаръци е повече от задължителна, това е напълно ясно. Ако обаче оставите избирането и покупката на подаръците за последния момент, е напълно възможно онлайн магазина, от който сте свикнали да пазарувате да е променил времето за доставка, а това би осуетило желанието ви да подарите подаръците си точно в деня на празника. Възможно е също така стоките, които сте намислили да закупите да бъдат изчерпени по-бързо от очакваното или пък дори да им бъдат повишени цените. За да не се случват подобни неприятни моменти и на вас, започнете да обмисляте списъка си с подаръци поне месец - два предварително и се погрижете да ги закупите колкото е възможно по-рано.

Не резервирайте самолетни билети или почивки в последния момент

Ако сте намислили да изненадате семейството с почивка или екскурзия, отново трябва да помислите за резервацията много преди празниците. Подобно на покупките на подаръци в последния момент и при самолетните билети и резервацията на почивки не бива да чакате прекалено дълго, тъй като тогава рискувате или да не можете да откриете точно тази почивка, за която сте си мечтали или да я откриете, но на по-висока цена, тъй като правите резервацията си last minute.

Внимавайте от къде пазарувате

Понякога, в бързината и суетнята преди празниците не забелязваме очевадни неща, когато пазаруваме. А те са изключително важни, особено ако пазаруваме онлайн. За да не си късате нервите по-късно, преди да направите покупката, обърнете внимание на онлайн магазина, от който ще пазарувате.

*Разгледайте внимателно защитен ли е сайта. Най-лесно можете да се ориентирате, ако погледнете адреса. Един сигурен онлайн магазин има зелен катинар пред адреса, а самия уеб адрес завършва с „S” - https. Ако е изписано само http, не пазарувайте оттам.

*Погледнете и дали в сайта на магазина има посочен физически адрес, електронна поща, телефон и форма за контакти.

Внимавайте в малките подробности

Без значение дали става дума за покупка на определена стока, самолетен билет, почивка или за кандидатстване за бързи заеми онлайн, задължително четете всичко, дори и най-дребния шрифт. Четете внимателно всичко, тъй като все още се срещат търговци, които прибавят допълнителни условия, които е напълно възможно да не бъдат във ваш интерес. Затова, преди да завършите покупката си се уверете, че сте се запознали с всички условия, които е посочил търговеца и сте съгласни с тях.

Не подценявайте собствената си защита

Въпреки многото предупреждения, все още се случва потребителите да подценяват паролата за достъп и да поставят лесна парола. Не го правете в никакъв случай! Погрижете се за сигурността си, като измислите парола, в която има главни, малки букви, цифри и дори символи. И никога не запаметявайте данните си за достъп до онлайн магазина в браузъра.

Правете покупките си у дома в защитена връзка и на собственото си мобилно устройство

Няма по-лесен начин някой да се сдобие с личните ви данни и пароли от този, да пазарувате през публични мрежи. Ако толкова не можете да изчакате, докато се приберете у дома, по-добре използвайте мобилния си интернет, за да направите покупката, отколкото да използвате публична мрежа.

Избирайте внимателно начин на плащане

Въпреки, че всички онлайн магазини предлагат различни начини за плащане, ако не пазарувате от магазин от другия край на света, където плащането с карта е наложително, избирайте плащане с наложен платеж и с право на оглед. Така няма да ви се налага да давате каквито и да е данни, освен имената и адреса за доставка, ще платите при доставката на куриера и ще можете да огледате продукта, преди да го приемете.

А ако пазарувате от магазин базиран в друга страна и се налага да се разплатите по друг начин, бъдете много внимателни, когато плащате с карта.

Внимавайте и с кредитите по празниците

Ако ви се налага да потърсите бързи кредити, бъдете внимателни при коя кредитна компания кандидатствате. Доверявайте се единствено на кредитни компании, които са регистрирани и имат лиценз като Мини Заем, които имат сигурен, надежден сайт, и които могат да ви предложат ясни условия по кредита.

При всяко съмнение за нередност от страна на търговеца, не се колебайте да подадете сигнал до Комисията за защита на потребителите.

*Платена публикация