Предстои спешна проверка

Скандалът с дълговете на Здравната каса към европейски клиники се заплита. На извънредно заседание в НЗОК беше решено, че трябва да се направи спешна проверка.

Здравният министър: Шефът на НЗОК изрече 6 неистини

Тя трябва да установи колко точно са дълговете към чужди фондове и защо има огромни разминавания в числата.

Камен Плочев няма да подаде оставка като шеф на НЗОК

Общо над 270 милиона лева дължи Здравната каса на европейски клиники. Над 133 милиона лева от тях не са платени в срок и затова се трупат лихви. Информацията е от Здравната каса. Надзорът на касата обаче отрече това да е така. 

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

"Смятаме, че не са верни числата, посочени в прессъобщението на НЗОК", заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Затова започва спешна проверка. Обещанието е тя да извади верните числа.

Отново според НЗОК над 600 души са подали жалби  през последните две години, защото в чужбина им били отказали лечение заради дълговете. Надзорът на НЗОК отрече и това. "Няма такива. Не е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина", коментира Жени Начева. 

Заради разликите в официалните информации министърът на финансите Владислав Горанов препоръча: "Да не се прибързва с подписването на Национален рамков договор без да се знае на каква основа го подписваме".

Националният рамков договор е споразумението, което всяка година държавата подписа в лекарите и зъболекарите за това как ще бъдат разпределени парите.

"Не мога да се съглася със становището на министъра на финансите. В никакъв случай не сме съгласни с едно такова вмешателство", коментира председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Към момента управителят на НЗОК е в болничен. Фондът няма и подуправител.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.