Скандалът около продажбата е по оста миналото на компанията-купувач и енергийната сигурност на страната

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал  50 000 лв.

Министърът на енергетиката подаде оставка

Малко преди 19:00 часа двете компании разпространиха позиция, в която заявяват, че продажбата на българските активи е била официално подписана в рамките на днешния ден между чешката компания и българския инвеститор.

 В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й.

Кой е бъдещият собственик на едно от най-важните енергодружества в страната и защо се стигна до скандал?

Тези въпроси изникват, след като се проследи историята на пазарджишката фирма „Инерком-България”. Началото е поставено в края на 2016 г., когато ЧЕЗ получават първите инвестиционни намерения.

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

Справка в търговските регистри показва, че именно тогава е регистрирана фирмата-купувач на ЧЕЗ.

През 2017 компанията-майка получава първите официални оферти. По информация на NOVA кандидатите са 5-ма. Постепенно обаче един по един започват да се отказват.

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Ще има ли проверка на сделката по продажбата?

Скандалът около продажбата на ЧЕЗ е по оста миналото на компанията-купувач и енергийната сигурност на страната.

„Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика

По неофициална информация, първоначално 5 компании са подали оферта. От централата в Чехия заявиха за NOVA, че е направен международен одит на целия процес и допълват, че сделката съответства със закона.

„По време на целия процес броят на компаниите, които проявяваха интерес, постоянно намаляваше. Всеки път, когато отваряхме оферти, част от компаниите отпадаха, други сами се отказваха”, обясни Алис Хоракова, пресцентър ЧЕЗ-Чехия.

За сделката потвърдиха и от „Инерком-България”.

„Фирмата, която е закупила ЧЕЗ, съществува от 2016 г. или 2017 г.”, заяви Веселина Георгиева, „Инерком-България”.

Подробностите около сделката са търговска тайна. Според неофициална информация  договорената сума за покупката е малко над 300 милиона евро.

„Фирмата се занимава с различни дейности, госпожа Върбакова има група от доста  фирми с различни дейности", заяви Георгиева. 

Проверка на NOVA показва, че компанията е регистрирана веднага след първите разговори за продажба на ЧЕЗ през 2016 г. Месеци по-късно две чешки компании, в които е бившият екоминистър на Чехия, замесен в корупционен скандал и злоупотреби с електроенергия и словашкия бизнесмен - Земек, купуват  част от фирмата на Гинка. Три месеца по-късно се оттеглят и оставят всичко в ръцете на бизнесдамата от Пазарджик.

„Това са реални хора, с реален бизнес, с реални средства. С безупречна репутация са”, заяви адвокатът на семейство Върбакови – Иво Лулчев.

За да бъде финализирана сделката, трябва да се одобри от енергийния регулатор и Комисията за защита на конкуренцията.

„Българската държава има съответно законодателство, има съответните институции, които оттук нататък ще кажат тежката си дума”, заяви Теменужка Петкова. 

В редица чешки медии се появиха публикации, според които собственикът на чешката  „Energo-Pro” оспорва сделката. Ако сделката бъде финализирана, бизнесдамата от Пазарджик ще придобие общо 7 стратегически компании в България - част от групата на ЧЕЗ.

Всички подробности около сделката са търговска тайна. Според неофициална информация един от петте потенциални купувачи на българските активи е именно „Energo-Pro”. Екипът ни днес успя да се свърже с компанията-майка в Чехия. В официална позиция до NOVA от чешката „Energo-Pro” заявяват, че „още преди окончателното решение за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, „Energo-Pro” са доказали, че целият процес по тръжната процедура на българските активи е непрозрачен”.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.