Над 100 ракети са изстреляни срещу военни обекти

САЩ, Франция и Великобритания удариха военни обекти в Сирия. Руски и сирийски източници твърдят, че голяма част от ракетите са прихванати. Няма данни за жертви.

С какво бяха ударени целите в Сирия?

Над 100 крилати ракети „Томахоук” и ракети въздух-земя са изстреляни към Сирия.

Цели на атаката са били военни обекти край Дамаск и Хомс. Ракетите са изстреляни от американски, френски и британски кораби и самолети. Според сирийските власти около една трета от ракетите са били свалени от противовъздушната отбрана.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В 04:00 часа българско време американският президент Доналд Тръмп обяви, че е

дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад. Ударите са извършени заедно със съюзниците Великобритания и Франция.

Става въпрос за три обекта край Дамаск, които са свързани с производството и складирането на химически оръжия както и команден център.

Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Тръмп одобри нанасянето на военни удари срещу Сирия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента се провежда съвместна операция с въоръжените сили на Франция и Великобритания”, обяви Тръмп.

А Дамаск се събуди от воя на сирените. 

В ранните часове на деня сирийската телевизия разпространи кадри как президентът Асад влиза в офиса си. А по улиците на Дамаск още от сутринта хиляди хора излязоха в подкрепа на режима.

Дамаск - на протест срещу ракетните удари (ВИДЕО)

Съединените щати и техните съюзници удариха с близо 100 ракети „Томахоук”. Това е управляема крилата ракета, която прецизно се насочва чрез сателит. Тя тежи тон и половина и е дълга над шест метра. Обсегът й е между 1500 и 2500 километра.

Имало е и ракети въздух-земя, изстреляни от самолети.

Атакувани са няколко обекта в Сирия. Сред тях са изследователски комплекс в Дамаск, предполагаем склад за химически оръжия западно от град Хомс и важен команден център близо до същия град.

Откъде са изстреляни ракетите? Използван е ракетният кораб „Доналд Кук” и самолети на Франция и Великобритания.

Сирийските власти съобщиха, че от противовъздушната отбрана на страната са свалени близо една трета от ракетите. 

Сирия: Няма жертви от ракетните удари

С какво разполагат сирийските военни? Основно с ракетни зенитни комплекси „Квадрат” и „Нева”, както и с противовъздушна артилерия. Руските военни, които са разположени основно край Латакия и Тартус, обявиха, че не е имало ракети, насочени към техните бази.

Там са разгърнати мобилният зенитен комплекс Панцир-С, който е предназначен именно за борба с малки обекти, като ракетите „Томахоук”. В готовност е и големият ракетен комплекс ЕС 400. Но руските военни не са участвали  в защитата на Сирия.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.