Над 100 изпълнители от различни краища на България участваха в концерт

Българският фолклор превзе сърцето на Европа. Стотици се включиха в станалото традиционно Голямо българско хоро на централния площад в Брюксел. То продължи повече от пет часа. Над 100 изпълнители от различни краища на България участваха в концерт. 

„За мен е гордост да представим българските традиции, култура и фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем“, заяви министър Лиляна Павлова пред всички, събрали се в сърцето на Брюксел.

За втора поредна година събитието се организира от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе поставена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.

"Днес в сърцето на Европа показахме пъстротата и таланта на нашата държава. Показахме и успяващите лица и пъстрия имидж на страната ни. Радвам се, че заедно с хиляди хора – гости, приятели на Брюксел и много българи, дошли от цяла Европа, говорихме за успехите на нашата страна”, заяви Ева Майдел.

„Вече 11 години като членове на ЕС допринасяме за културното многообразие на Европа. Ние сме достойни европейци, имаме какво да покажем, има с какво да се гордеем. На този фон виждаме и усещаме участието на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа“, каза още министър Павлова.

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала „Балкан Трафик“, който се провежда в Брюксел в момента и е най-значимият форум за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да популяризира Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 г.

Малко по-късно се очаква статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.