Със собствени средства и усилия те започнаха ремонт на базата, пригодена за световни първенства

Опит за нов живот. Група ентусиасти от Пловдив се борят да спасят от разрухата най-големия стадион в града, от чийто терен тръгват световните имена на България. Със собствени средства и усилия те започнаха ремонт на базата, пригодена за световни първенства.

Стадион „Пловдив”, някогашният „9-ти Септември“, е построен от държавата през 50-те години на миналия век с цел тук да се провеждат световните и европейските първенства по лека атлетика. Величественото съоръжение с 55 000 места от 30 години тъне в разруха. Бетонните корпуси вече са опасни.

Огорчени от вечното оправдане - “няма пари“ група спортисти, треньори и съдии слагат началото на обновяването на пистата с олимпийски размери. Четките и валяците носят от вкъщи, а боята е дарение от фирма.

Защо нов булевард във Варна минава през трибуните на стадион? (ВИДЕО ОТ ДРОН+СНИМКИ)

„Има около 20 килограма бяла боя, малко цветно. Казах ви - стартове, финали, доколкото можем да се придържаме към международния правилник по лекаатлетика. А тук тренират много деца, много групи, много треньори”, обяснява Тодор Гьопсалиев, съдя по лека атлетика.

„Материалната база е в окаяно състояние. Някога аз съм бягал  лично тук. В ЦСКА-София бях лекоатлет. Тук се правиха световни първенства, купа „Европа”, разказва Иван Стефанов, треньор по лека атлетика.

Именно на тази писта европейската купа печели Ивет Лалова. Оттук тръгва и кариерата на Стефка Костадинова, Николай Петров, Атанас Търев, Ива Пранджева.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА НА СТАДИОНА: Слагат нови камери с висока резолюция

„Друг е въпросът, че самият стадион не отговаря на условията за провеждане на състезания, защото е опасно. Много е опасно. Не дай си Боже, да стане някоя беля”, казва Георги Нейков, бивш спортист.

Три от трибуните пропадат. Земният насип под тях се е свлякъл заради подпочвени води. Стадионът няма Акт 16. Общината вече е възложила проект за неговия ремонт. Ще са нужни около 50 милиона лева.

„Но реалността е такава, че няма в България община, която може да построи стадион между 50 и 100 милиона лева, освен ако не е на етапи и ако не получи външна помощ”, казва Георги Титюков, зам.-кмет на Община Пловдив.

За стадиона общината е поискала помощ от държавата. Пари се чакат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.