Прокуратурата разкри как е действала престъпната схема

Над 1,1 милион лева са източени от Здравната каса в Пловдив. Това обяви окръжният прокурор.

Двама души на ръководни позиции в Касата бяха арестувани вчера с подкуп от 50 000 лева. В престъпната схема са участвали собственик на верига аптеки и социално слаб мъж, на чието име са се водили фиктивни аптеки.

Арести в Пловдив на служители от Здравната каса заради корупция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Схемата е действала от година. Мозъкът, според прокуратурата, е бизнесменът Николай Александров, който е собственик на верига аптеки. На името на социално слаб мъж той открил три аптеки фантоми. Лицензите за тях издали именно служителите в Касата - Иван Деспотов, който оглавява дирекцията по договаряне и контрол, и началникът на отдел „Аптеки” - Влади Манев.

„Аптека не се създава, освен по документи. Не съществува, не се продават лекарства, няма персонал. Единственото нещо, което се прави, е да се наеме магистър-фармацевт, защото такова е изискването”, обясни Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ПО ЗАДЪРЖАНЕТО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Така чрез аптеките фантоми фиктивно са отпускани животоспасяващи лекарства. Измамата е извършена с имена на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С. Личните им данни взимали от системата именно двамата началници в Здравната каса.

„Става въпрос за използване на данните на същите пациенти, на които не се предоставят втори път лекарства, но за които се получават плащания от Касата”, заяви Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на Пловдив.

„От порядъка едно лекарство 25 хиляди до 30-35 хиляди”, обясни още Румен Попов.

До късно снощи е продължило претърсването в домовете и кабинетите на двамата началници от Здравната каса.

„При претърсването на въпросния господин Иван Деспотов в неговия кабинет хората иззеха неговия компютър и документи”, разказа поемното лице Илиян Щимов.

От схемата месечно четиримата са прибирали от държавата по 89 000 лева.

„В кацата с меда, прощавайте за израза, повече са бъркали държавните служители като размер на получаването. Приблизително 60 % от средствата, които се точат от Касата, отиват в последствие като подкупи към държавните служители”, обясни Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на Пловдив.

Вчера те са били задържани с 50 хиляди лева. На четиримата арестувани са повдигнати обвинения за документи измами, а на двамата държавни служители и за подкуп. Заплашва ги затвор от 10 до 20 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.