Те ще изразят недоволството си срещу проблемите в системата

Медицинските сестри излязоха на протест на професионалния си празник – Международния ден на сестринството.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Така те изразят недоволството си срещу проблемите в системата, срещу ниските си заплати и недостига на кадри. 

Лекарите от Ловешката болница отново излизат на протест

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 000. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова. 

Исканията си за по-добри условия на труд протестиращите заявиха на площад „Независимост”. По предварителна информация на организаторите на протеста ще се съберат около 3000 души.

Лични лекари от София на протест

„Работим при критично ниско заплащане, липсват специалисти по здравни грижи, липсва и елементарно уважение към нашите професии”, казват медицинските сестри.

Средната заплата е между 600 и 700 лева. Студентите, които завършват, отиват в чужбина, за да работят за по-добро заплащане. Ето защо медицинските сестри се определят като "изчезващ вид".

Общинските болници заплашиха с нови протести

Валентина Атанасова е старша сестра в Спешното отделение на Националната кардиологична болница. Откакто се е дипломирала, друго работно място не познава. Да спасяваш животи се превръща в лукс, обяснява Валентина, който все по-малко медицински сестри могат да си позволят.

И докато колегите им в Европа получавали между 1800 и 2000 евро минимална заплата, финансирането на спешните отделения у нас намалявало все повече.

"Ние нямаме отношение към медицинските сестри. Ние даваме пари на здравната каса, даваме пари като бюджет на здравното министерство. И то съответно на болниците. За първи път много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болниците да си ги отрегулират Близо 5 милиарда лева отиват за здравеопазване. Ми да направят, така, че да е справедливо. С цялото ми уважение и ги разбирам, но не може всеки, който иска пари да дойде под прозорците и да протестира. Не, не е правилно. Така ще счупим държавата накрая. Болниците получават пари съответно от министерство на здравеопазването, а по клинични пътеки от здравната каса. Огромни пари. Ми да седнат и да го направят", коментира премиерът Борисов.

Репортери: Деница Суруджийска, Ева Костова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес