Енергийният министър е категорична, че страната ни трябва да реализира проекта АЕЦ „Белене”

През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ. Известни количества може би ще се търгуват, но това са детайли, които ще се доуточняват. Разговорите тепърва започват”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Еврокомисията подкрепя България за регионален газов хъб

Тя бе категорична, че подобни стратегически важни проекти за България трябва да бъдат изцяло съобразени с европейското законодателство.

Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от мащабните инфраструктурни проекти”, коментира още министър Петкова.

Тя е категорична, че преминаването на „Турски поток” през страната ни ще гарантира сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък предупреди, че с подписването на договорите не трябва да се бърза.

Според министър Петкова е изключително важно да бъде изградена АЕЦ „Белене”.

РЕСТАРТ НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": Министър Петкова на отчет в НС

Най-негативният сценарий е да не се прави нищо по проекта. Вторият вариант е да продадем оборудването, което е много малко вероятно. Третият вариант е да разработим проекта”, каза Петкова.

Тя подчерта, че „има реален риск НЕК да бъде декапитализиран и затова трябва по-най добрия за България и гражданите начин да оползотворим това, което притежаваме”.

Компанията дължи 1,176 млрд. лева на държавата и има около 1,3 млрд. лева други разходи, натрупани през годините”, обясни енергийният министър.

В петък по обяд от БСП внесоха в Народното събрание предложение да отпадне мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене". 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.