Купувачът е американски колекционер

Картина от младежките години на Винсент ван Гог бе продадена за 7 065 000 евро на търг в Париж, предадоха световните агенции.

Нов рекорд за най-скъпа картина (ВИДЕО)

Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам, обяви аукционната къща „Арткюриал”.

Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните" бе оценявано на между 3 и 5 милиона евро. То представя селянки, които работят под облачно небе. Творбата е вдъхновена от провинциялния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време. Той е нарисувал картината, когато е бил на 28 години през 1882 г. Купувачът е американски колекционер, пише БТА.

Откриха скакалец в 128-годишна картина на Ван Гог

Според организаторите на търга в творбата се откриват всички характеристики на творчеството на Ван Гог, по-специално отделянето на внимание на земята и на небето. Това е единственият пейзаж, който Ван Гог рисува през тази епоха. Сумата, платена за картината, е световен рекорд за пейзаж от така наречения холандски период на твореца.

СЛЕД 14 ГОДИНИ: Откраднати картини на Ван Гог се върнаха в Холандия (ВИДЕО)

Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам. Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог датира от средата на 90-те години. Това бе картината "Градина в Овер", продадена за 10 милиона долара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.