Рецивистът беше застрелян в центъра на Ботевград

Избягалият от затвора опасен рецидивист Владимир Пелов бе смъртоносно прострелян в нощта срещу сряда, след като самият той открил стрелба срещу криминално проявения Марио Панчев в центъра на Ботевград. Панчев е настанен в „Пирогов" в тежко състояние.

Нападението не е на криминалния контингент, който бере душа, а обратно - от Пелов към този човек. Намерил е най-удобното място - едно дере, което е облагородено във вид на алея, но е в такава част, че може да се придвижи незабелязано и да издебне жертвата”, обясни главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

Прокуратурата: Пелов е убит с три куршума

Не стана ясно защо Пелов не е успял да извади втория си пистолет, който полицията намери в чантичката му.

Пелов има три наранявания. Едното е на лицето, под мустака, другите две са в десния крак - дясно бедро и дясна подбедрица. Панчев е в много тежко състояние. Той също има наранявания. При допълнителния оглед са намерени седем гилзи”, каза ръководителят на Окръжната прокуратура Наталия Николова.

Часове наред от МВР не бяха сигурни дали намерено тяло наистина е на Владиир Пелов, защото след изстрелите той е паднал по очи, а освен това е бил с шапка и качулка.

Неизвестността събра десетки роми пред полицейските ленти. Те казаха, че искали лично да се уверят, че убитият е Пелов, за да „спят спокойно”.

Много хора застреля той от махалата”, казаха местните.

Състоянието на мъжа, убил Пелов, е изключително тежко

За да не се стигне до размирици, се намеси жандармерията и разпръсна тълпата.

На дневен ред останаха въпросите как за два месеца МВР не успя да открие Владимир Пелов, въпреки че почти всеки ден е имало сигнали за това, че се укрива в родния си Ботевград.

Имаме оперативна информация, че Пелов е на територията на Ботевград от около месец. Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван”, заяви директорът на ОД на МВР Георги Григоров.

Пелов беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива и как да се придвижва. Беше с изключително променена външност - гъста брада, шапка, облечен със суитчър, два пистолета, обувки за горски преход. Така че този човек със сигурност не е живял в центъра на Ботевград”, коментира гл. ком. Младен Маринов.

ОСНОВНИТЕ ВЕРСИИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

Основните версии, по които полицията работи, са неуредени финансови отношения след престъпна дейност и заплаха Панчев да свидетелства срещу Пелов. Именно Панчев е бил ключовият свидетел по делото срещу избягалия затворник за убийството на двама души от Ботевград. Това разказа пред NOVA бивш съкилийник на Пелов от Централния софийски затвор.

Желание за мъст - това била причината Пелов да открие стрелба срещу Панчев. Мотивите за готвеното убийство потвърдиха и от МВР.

Марио Панчев и още един са дали показания срещу Владо и са го набедили за убийството на двамата ромски братя Цеци Марко, които през март 2016 г. бяха застреляни на паркинг пред казино в Ботевград”, обясни съкилийникът.

Според него Пелов обмислял нападението, още докато бил в затвора. Знаел къде и кога ходи набелязания за жертва. Преди да стреля, Панчев пиел кафе на метри от мястото където го застигат куршумите.

Младен Маринов: Пелов и Панчев са били по-скоро врагове, а не приятели

За стрелбата Пелов може да е имал и личен мотив, казват от МВР. Това допълнително влошило отношенията на някогашните приятели.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов също коментира, че двамата са били близки.

За готвеното убийство на Панчев Пелов предупредил в писмото, което преди седмици изпрати до медиите. Никой обаче не е чел между редовете, твърди още приятелят му от затвора.

Остава неизяснен и въпросът как криминално проявеният Марио Панчев се е сдобил с пистолет. Имал множество регистрации за грабежи и незаконно притежание на оръжие. Имал и присъди, но никога не е лежал в затвора.

В Ботевград било обществена тайна, че е информатор на полицията. От МВР отрекоха Панчев да е работил за тях.

ЖАНДАРМЕРИЯТА ОБГРАДИ БЛОК В БОТЕВГРАД

Разследването за разстрела на Пелов продължи в блок на бул. „България” в Ботевград. Информацията е, че в един от апартаментите имало взривни вещества.

Районът беше обграден от служители на жандармерията. Блокадата продължи около девет часа.

Продължават процесуално-следствените действия и оперативно-издирвателните мероприяти. Въпросният блок е част от такива. Тъй като в апартамента има намерени вещества – общоопасни, са извикани специалисти от Отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят. След това разследващите ще продължат с огледа”, поясни главният секретар на МВР.

Той опроверга появилата се информация, че в блока е била приятелката на Панчев, но потвърди, че действията на криминалистите са свързани с престрелката.

По непотвърдена от МВР информация Владимир Пелов се е укривал в апартамент в евакуирания блок. На оглед с полицията беше доведен младеж - син на приятел на Пелов. Момчето знаело, че опасният рецидивист се укрива в дома, но от страх не го предал.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕАКЦИИ

Откакто Пелов избяга през главния вход на Софийския затвор, в МВР са получавани средно по 10-15 сигнала на ден за вероятното му местонахождение. Издирването остана без успех - до убийството.

Заради престрелката депутатите извикаха спешно главния секретар на МВР Младен Маринов. А премиерът Бойко Борисов критикува разследващите по случая „Пелов”.

Борисов: Накарах се много на МВР за Пелов

Опозицията поиска министърът на вътрешните работи или главният секретар на МВР да дадат обяснения. Заради командировка на Валентин Радев в чужбина, информация на депутатите предостави главният секретар.

Към критиките на опозицията за работата на полиция се добавиха тези на коалиционните партньори от Обединените патриоти. Те подчертаха ,че са нужни промени в работата на полицията, за да може оперативната работа да завършва с по-добър резултат.

Пред депутатите Маринов обясни, че оперативният щаб, разследвал бягството на Пелов, е проверявал всяка информация за местата, на които той може да се укрива.

След последния остър сигнал, който получихме на 2 юни, беше проведена специализирана операция на територията на Ботевград. Бяха изпратени специални части, които провериха сграда. За съжаление, лицето не беше установено”, каза Маринов.

Лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов защити работата на полицията.

Премиерът Борисов не спести критиките си.

Сутринта им се накарах много, но казват, че са положили много усилия, много са се старали. 4-5 пъти им се е измъквал от засади”, коментира министър-председателят.

Цветанов: Убеден съм, че адресът на Пелов е бил в полезрението на МВР

Той обясни, че ще изчака да завърши командировката на вътрешния министър в чужбина преди да темата да бъде затворена.

В никакъв случай не ми е приятно. Нека си направят анализ и за началника на Областното, дирекции и съответно - на управлението. Много неща трябва да се променят”, категоричен бе Борисов.

Другият издирван след бягството от затвора - Радослав Колев, все още е на свобода.

Репортери: Надя Ганчева/Вероника Димитрова/Десислава Георгиева/Ина Гълъбова

ВСИЧКО ЗА УБИЙСТВОТО НА ВЛАДИМИР ПЕЛОВ ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.