Наводнени метростанции и сгради, както и изровени улици - това е равносметката от бурята

Щети за стотици хиляди след пороя в София. Станции на метрото - под вода, изровени улици и наводнени сгради. Над 900 наводнение сгради, 27 повредени светофара, 48 повредени камери и 300 запушени шахти.Това е равносметката от снощната буря. Повече от 1500 сигнала са получени на спешните телефони. Най-тежка е била ситуацията в кварталите под Витоша, както и в центъра на града. Работата по отстраняването на щетите продължава.

Фандъкова: Получихме над 1500 сигнала заради бурята в понеделник

По северния склон на Витоша снощи беше непроходимо. Малките дерета изляха силата си по улиците и оставиха хората в някои части на Бистрица без достъп до къщите.

Изнесени са бордюрите, подкопани са няколко електрически стълба. Водата влиза и в мазето на една от Бистришките баби.

„То тук плуваха черги. Всичко беше у водата. А в двора, викам на децата: “Тук можете да пуснете една лодка. Ето толкова беше водата”, разказва Цветанка Ценкова.

Да чакаме ли още бури и порои?

Някои от метростанциите също бяха наводнени. Тъй като са най-ниската точка на столицата, водата нахлу до самите релси. Въпреки това критичната точка не е била достигната, обясняват от метрополитена.

„На линиите отиде ли водата до релсата-глава, тогава има риск от късо съединение и трябва да изключим захранването”, обясни Валентин Тодоров от Метрополитен София.

Под вода се оказа и Театър 199. Премиерата на пиесата "Семеен съвет" беше отменена.  

Готова ли е София за воден апокалипсис?           

„Всички актьори от състава, включително и режисьора Атанас Атанасов останаха да помагат да чистим. Благодарна съм им за това”, каза директорът на театъра Анна Монова.

След 24-часово чистене и дезинфекция, тази вечер театърът ще отвори врати. А междувременно в цяла София продължава чистенето на подлези, булеварди и речни корита.

„Бурята в столицата удари почти 30 светофара и 48 от системите за видеонаблюдение”, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.