"Строго съм си забранил да умра, докато Созопол не стане една от водещите туристически дестинации в света", каза приживе той

На 72 години почина Божидар Димитров. Професорът е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей (НИМ), историк и автор на десетки книги, посветени на българската история.

Приживе той е пожелал да бъде кремиран и прахът да бъде разпръснат над Созополския залив. От Министерството на културата веднага са предложили място за гроб в Алеята на творците в Централните софийски гробища, но семейството ще спази желанието на Божидар Димитров, научи „Труд”.

Почина проф. Божидар Димитров

Професорът мечтаеше да превърне родния си Созопол във впечатляваща туристическа дестинация.

„Водеща дестинация за вампирски туризъм. Строго съм си забранил да умра, докато Созопол не стане, айде да не бъде първа, но една от водещите туристически дестинации в света", каза приживе Божидар Димитров.

А в Созопол хората казват, че градът е загубил „един свой голям син”.

„Баба Ванга ми каза, че аз съм определен да възстановя държавните църкви. Аз я питах какво разбира под това, а тя каза Голямата базилика и Боянската църква", каза неотдавна в интервю за NOVA Божидар Димитров.

Той направи всичко по силите си, за да сбъдне пророчеството.

"Тя каза - където е текло, пак ще тече. България е била силна и богата държава, пак ще бъде”, разказа още проф. Димитров.

Той имаше невероятно чувство за хумор.

„Кога безнаказано може да полееш един премиер с кофа вода? Значи, Бойко, ако ме гледаш, тури един по-стар костюм на 10-и, защото смятам да го намокря”, пошегува се в ефира на NOVA Божидар Димитров.

НИМ: Божидар Димитров завинаги ще остане в културната памет на България

Според Вежди Рашидов - не само колега, но и личен приятел на професора, страната ни губи изключителна личност.

„Чухме се преди седмица-две. Питах го как си, добре ли си, свикна ли със свободата да я приемаш като част от живота? Каза – не, мъчно ми е още за музея... Той се беше сраснал с музея", разказа Вежди Рашидов.

Именно на НИМ Божидар Димитров посвещава десетки години от живота си.

„Той създаде физиономията на този музей, облика му. Той вгради тук душата си. Мисля, че беше един голям българин и родолюбец. Целият си живот даде за България. Това го определя най-точно. С всичките си действия, с всичко, което направи, той си извоюва място в нашата съкровищница на българската култура”, каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ.

„Отиде си една малка планета от целия Космос, защото има много хора, които ще си заминат, без да ги запомним, но Божидар няма как да не го запомним. Жалко, че си отиде”, каза още Вежди Рашидов.

Поклонението пред професор Димитров ще бъде на 4 юли от 10.00 до 16.00 часа в "Слънчевата зала" в Националния исторически музей. На този ден музеят няма да работи за посетители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.