Темата коментират писателят Алек Попов и езиковедът доц. Борислав Георгиев

Трябва ли закон да пази чистотата на българския език? Темата е в дневния ред на политиците, след като от парламентарната група на „Обединени патриоти” излязоха с проектозакон за опазване на книжовния език. В него се предвиждат глоби за чиновници до 5 000 лева, ако не говорят книжовен български.

Във вторник проектозаконът беше разгледан и в Съвета за електронни медии, откъдето излязоха със становище, че такъв закон не е необходим.

Депутат от ОП: Законът за българския език не цели да търси правописни грешки

Според доц. Борислав Георгиев пропуски в образованието и възпитанието са причини за занижения езиков стандарт в страната. Той даде за пример районите със смесени населения, които са най-потърпевши. По думите му, липсата на богата езикова култура се отразява и в държавни институции, но закон за запазването им няма. Доцентът добави, че законопроектът е консултиран с Институт за български език, който преценява кои чуждици да не се използват. Според доц. Георгиев, трябва да има нормативна стилистика. В интернет все още българите използват руска кирилица като шрифт вместо българска. Той вижда, потенциални проблеми със законопроекта поради факта, че законопроектът ще бъде въведен в Министерството на външните работи, не на образованието.  За него положението е отражение на цялостната култура ниво на страната. Относно политиците той е на мнение, че хората ги избират и харесват. „Използват говорим и често арогантен език, и служат като модел за подражание,” обясни доцентът.

Писателят Алек Попов заяви, че загрижеността към родния език е похвална. Той е на мнение, че проблемът е отражение на общата култура и стандарт на общуване. За него е важно да се премахне данъкът върху книгите, за да се подкрепят българските писатели и литература. Алек Попов добави, че в законопроекта отсъстват важни институции като БАН, Софийски университет и Сдружение на българските писателите. Това ограничава участниците и е трудно за регулиране. Според него това би довело до нова бюрокрация и спънки в бизнеса могат да доведат до икономически проблеми.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.