За поредна година желанията на учениците се разминават с нуждите на пазара на труда у нас

След първото класиране на седмокласниците в страната стана ясно кои са най-желаните професии за днешните деца. Кандидат-гимназистите искат да работят в сферата на високите технологии, да са банкери или просто да учат чужди езици.

Рекорден глад за кадри у нас (ВИДЕО)

Оказва се обаче, че за поредна година желанията на учениците се разминават с нуждите на пазара на труда у нас. Така професии, за които липсват кадри, изпадат от учебната програма, а в училищата в София няма да учат бъдещи каменоделци и багеристи.

Екип на „Събуди се” се срещна с един багерист-музикант и с каменоделец, който работи в общината.

Гранит, мрамор, варовик - с длето, сила и точна ръка Димитър Антов извайва камъни от десетилетия. Днес, освен каменоделец, е и общински съветник. Мечтата му е в София да има клас, в който да се обучават майстори каменоделци, за да се запълни нишата на опустяващия бранш.

Нови специалности за седмокласниците – електромобили, каменоделство, балнеолечение

В момента в работилниците работят последните майстори с тапия. Опасенията на бранша са, че след няколко години няма да има кой да застане зад тезгяха. И тъй като българчетата не искат да работят с камък, майсторите внасят работна ръка от Молдова.

Пианист, композитор, багерист - Ясен Велчев е автор на много от композициите на група "Те" и бивш лидер на група "Акага". Всичко това върви ръка за ръка със страстта му към тежките машини. Оказва се, че у нас багеристи не достигат. Закриват се и планираните класове за обучение на ученици. Така се налага и музикантите да се качат в машините.

На хората с изчезващи занаяти остава да се надяват, че багерът и длетото ще станат по-интересни от вратовръзката и куфарчето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.