Румен Бахов разбива легенди за ракията

"Настъпна сезонът на греяната ракия и греяното вино. Това са традиции, които българите отстояват от векове", заяви един от водещите гастроентеролози у нас професор Никола Григоров.

Той беше категоричен, че алкохолът присъства трайно на трапезата не само на българите, но и на целия Балкански полуостров, както и при европейските народи. Според специалиста без него масата не е пълна. 

Най-малко 42 жертви на фалшив алкохол в Иран

Професор Григоров заяви, че алкохолът в големи количеста е отрова за организма и не щади нито един орган. 

"Световната здравна организация дава следното определение за допустимата доза алкохол - 25 грама за жените и 35-40 грама за мъжете. От там идва и понятието за едно питие", каза Григоров.

Той обясни, че тези дози се отнасят до концентратите, но може да се пие и по една халба бира, както и една голяма часа вино. По негови думи след това за организмът са нужни два дни почивка, за да може той да се възстанови напълно.

Тръмп: Никога не съм пил алкохол

"Алкохолдехидрогеназата е генетично детерминирана. За щастие българите имат достатъчно такава група ензими в организма си. Затова могат да си позволят да употребят малко над обичайната доза, за да не усетят токсичното действие на алкохола", добави още гастроентерологът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.