Има ли виновни за смъртта на петима пациенти?

Здравният ДАНС разследва сигнал на пет семейства, които се обединяват в желанието си да разберат къде в системата на лечение на кръвни онкологични заболявания у нас се къса нишката. Родителите вярват, че техните синове биха могли да са живи, ако организацията в Клиниката по хематология, периодът след тежките химиотерапии и хигиената, не са такива, каквито са в момента.

Миролюба Бенатова се срещна със семействата на Мирослав, Кирил и Борислав месеци след загубата. В търсене на отговори дали краят е можело да бъде друг, почернените семейства пишат сигнали до всички институции и разказват своите истории.

Починалите пациенти са млади мъже между 21 и 40 години. Диагностицирани са с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения „златен стандарт”. Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Момчетата са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

Доклад на медицинския одит от последните дни установява, че болницата има организационни проблеми, които не са отстранени въпреки предишни предписания. Резултатите от проверката са при ръководството на Министерството на здравеопазването.

Отговорите на ангажираните институции - болницата и здравното ведомство, както и цялата история, разказана от близките на момчетата, гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.