Коментират евродепутатът Ангел Джамбазки и политологът Даниел Стефанов

Нови политически престрелки заради мигрантите. Документ на ООН, който държавите членки трябва да обсъдят, е на път да се превърне в нова ябълка на раздора по чувствителната тема за мигрантите. Гласове срещу приемането му вече се чуха както отляво от страна на БСП, така и от партньорите във властта ВМРО.

Според хората на Корнелия Нинова подписването на глобалния пакт за мигрантите ще превърне нелегалната миграция в легална. Според ВМРО този документ е опасен и ще доведе до катастрофални последици за страната ти.

ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕСТРЕЛКИ: БСП и ГЕРБ в спор за нелегалната миграция

„Този документ се фокусира по-скоро върху икономическата миграцията”, заяви пред NOVA Даниел Стефанов, политолог от Европейския съвет за външна политика. „Този документ е доста балансиран. Моят проблем с този документ е, че той не ни обвързва с нищо. Няма да се промени нито политиката в Берлин, нито във Виена, нито в София, ако се подпише, или не се подпише. Това е документ, който цели да се потвърдят някакви принципи. Ние имаме по-различен и по-голям проблем. В бъдеще ще виждаме какъв проблем имаме с икономическата имиграция”, коментира Стефанов.

Тъй като населението в България и Европа е намаляващо, според Стефанов скоро ще има голяма нужда от легална икономическа миграция.

Според евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО обаче документът е проблемен. По думите му „пактът дефинира миграцията като положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации”.

„Това е толкова абсурдно изречение. Тези хора не идват тук, за да заместват трудовата сила. Те идват тук, за да получат германските социални помощи”, коментира Ангел Джамбазки.

Според него в документа предложението за България е да направим коридори за мигрантите.

„Когато сме на турската граница, не може да си позволим да правим отворени маршрути”, заяви Джамбазки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.