Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че хигиената на ръцете е от особена важност

Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София. Данните, разпространени в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември. Има ли бум на хепатит А в столицата?

Висока заболеваемост от хепатит А: Как да се предпазим?

Не става въпрос за бум на заболявания. Има епидемични взривове в отделни училища. За цялата страна се отчитат 900 случая по-малко”, коментира в „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че хигиената на ръцете е от особена важност. Хубаво е и да не ходим с външните си обувки вкъщи. Препоръча хората да се имунизират.

Относно симптомите проф. Кантарджиев поясни, че при децата до 2-годишна възраст няма пожълтяване. От 10 деца, жълти стават само две.

От СЗО алармираха за прекомерна употреба на антибиотици. От там прогнозираха, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт, отколкото онкологичните заболявания.

СЗО алармира за прекомерна употреба на антибиотици

„Тенденцията на резистентността е такава, че ако не се вземат мерки за умна употреба на антибиотиците, през 2050 г. 10 млн. европейски граждани ще умират”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му от държава, износител на антибиотици, България е станала страна-вносител.

„Мотивацията на лекаря да изпише антибиотик невинаги е само медицинска”, допълни той.

Ето защо всяка година от Националния център по заразни и паразитни болести дават инструкция, по която всяка болница трябва да направи собствена антибиочна политика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.