Не бива да се допуска конфликт, заяви премиерът

Няма искане военен кораб на Съединените щатите да влезе  в Черно море. Това  заяви премиерът Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол.

Вчера CNN обяви, че САЩ се подготвят да изпратят боен кораб в Черно море, заради конфликта между Русия и Украйна.

За планове на САЩ да пратят военен кораб в Черно море, премиерът бил прочел в медиите. Но по никакъв начин не е бил официално информиран.

„Знаете, че когато разрешаваме влизането на чужда военна техника – това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка – ще ми зададете този въпрос. Към момента нямаме”, заяви премиерът.

Според Борисов, Черно море трябвало да бъде място за туризъм и газопроводи, а не за военни конфликти.

„Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ морски флот, неминуемо ще доведе до такава криза. На територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България”, каза още Борисов.

А конфликтът между Русия и Украйна не бил случайност. 

„Иначе е прекрасна територия за водене на военни действия. Тук е 1% от БВП на Европа. Сиреч, нищо. Като заплаха. И ако си мислят, че ние не разгадаваме тези планове – грешат", каза премиерът.

България обаче има ясна позиция. 

„Ще положа всички усилия. Полагам, не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна”, каза Борисов.

Освен за конфликта в Черно море, Борисов говори и по време на петъчния парламентарен контрол. А левицата се възползва и остро атакува. Поводът този път - мерките за справяне с мръсния въздух.

„Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК, и затова се хвърли в имитацията на мерки”, критикува депутатът от БСП Манол Генов.

Премиерът обаче върна топката – и реши да обяви приемственост на политиките водени от левицата.

„Поемам ангажимент  по време на мандата на БСП и ДПС, всички мерки, които министерството на екологията тогава е приело или е искало да въведе – да ги направя. Абсолютно всичко, каквото тогава, като стратегия сте имали за тези две години – ще бъде изпълнено. Колкото и да струва”, отговори Борисов.

Социалистите остро разкритикуваха и министъра на околната среда.

„Министърът на околната среда се опита да размие отговорността за мащабния управленски провал”, каза Генов.

Няколко часа по-късно, екоминистърът контраатакува. И уточни, че ако били въведени нормите за съдържание на сяра и пепел във въздуха по времето на правителството „Орешарски”, било много вероятно Европа наказателната процедура срещу България да няма.

„Това е поредната стъпка, с която БСП показва може би, че оросяването на тази столетница не е достатъчно добро. Но при всички положения трябва първо да се замислят какво те са направили. Как се казваше ретровизия – визия за България. Има ли в нея една дума, касаеща въздуха”, попита Нено Димов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.