Музеят за история на София показва над 500 находки, открити в Созопол

Уникална изложба разказва за историята на един от най-прочутите древни градове у нас. Името й е "Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите". Съвременният Созопол още пази тайните от живота на древните аполонийци. 

„Созопол е уникално място още от неговото създаване. Едно от най-топлите места по Черноморието, което още древните, в края на 7 век преди Христа, са разбрали и използвали. Едно място на динамичен контакт още от времето на траки, елини, римляни, славяни и българи”, заяви директорът на Общинския културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. Археолозите ни показват над 500 от най-ценните находки от процъфтяващата Аполония.

„Целта е да покажем историята на Аполония и да разкажем за живота на древните аполонийци. Искаме да представим ежедневието на жената, децата и с какво са се занимавали мъжете", каза археологът в Националния археологически институт към БАН доц. д-р Кръстина Панайотова.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: Представят изложба на съвременното японско изкуство

Доказателство, че са обичали музиката, е най-добре запазената в целия свят флейта, която е на 2500 години. Ритуално огънати мечове, венци с позлата, златни украшения, сервизи за банкети, накити, вази са само част от намереното през годините. Французинът Александър Баралис, който работи в Лувъра, помага в подреждането на изложбата. Впечатлен е от разкритите богатства по нашите земи. Изложбата включва експонати от музея в Созопол, Националния археологически и исторически музей, Регионалния музей в Бургас и Лувъра.

Експозицията може да бъде видяна от 14 декември до 10 март в Музея за история на София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.