Минус 16 градуса са отчетени тази сутрин в Кнежа

Екстремно студено или обичайно януарско време в България ни очаква през следващите дни? Прогнозите бяха, че днес ще стигнем пика на студа и че ни очаква мразовит Йордановден.

Тази сутрин в 5.00 ч. най-ниската температура от минус 16 градуса е отчетена в Кнежа, поясни в „Събуди се” синоптикът Анастасия Стойчева.

„Климатичните граници на температурите през януари в нашата страна са доста широки – от под минус 35 градуса, до над 25 градуса. Имало е години, в които температурите са били необичайно високи, както и много ниски. Толкова ниски температури няма да има този януари. Ще стигат до минус 20 градуса”, обясни Стойчева.

Очакваните последващи застудявания ще започнат от неделя и ще продължат в понеделник. От утре от северозапад ще започнат нови валежи от сняг. Валежите в понеделник ще са най-вече в Северна България. Количествата обаче няма да са значителни. Към края на следващата седмица се очакват по-значителни валежи от сняг. Ще е и ветровито. Като цяло ни очаква динамичен януари с обичайно за сезона време. Тази година температурите ще са около и под нормата.

Сняг днес вали в областите Кърджали, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Смолян, София и Стара Загора. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия, информират от АПИ.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.