Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка

Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха специалисти от университета Корнел.

Има ли пластмаса в бутилираната вода? (ВИДЕО)
 
Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.

В над 90% от бутилираната минерална вода има частици пластмаса

Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три - черен. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки. Напитките били приготвени с 2,5 гр чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени. При черния чай видът на водата се отразил по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.