Отговор - в рубриката на Георги Георгиев "На твоя страна"

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Това откриха учени от държавния университет в Ню Йорк след мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода.

Има ли пластмасови частици и във водата у нас?

В над 90% от бутилираната минерална вода има частици пластмаса

През последните дни проведохме изпитания в лаборатория, които да покажат безопасни ли са бутилките, в които производителите у нас пълнят вода, както и отделят ли вредни за здравето ни вещества пластмасовите бутилки.

На лабораторни тестове в САЩ са подложени над 250 бутилки вода от 11 различни марки, закупени от 9 държави. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон.

ЗАРАДИ АВАРИЯ: Второ денонощие 5000 семейства от Асеновград нямат вода

При тестовете учените от университета в Ню Йорк твърдят, че откриват средно по 10 миниатюрни частици пластмаса във всеки литър изследвана вода. Всяка от тях с големина 100 микрона – колкото например е дебелината на човешкия косъм. Наши учени оспорват методологията на това проучване. Според тях вариантите да има постъпи пластмаса във водата са минимални.

„Микрочастиците могат да попаднат във водата по два начина – единият е замърсяване в производството. Другият – да се отделят от вътрешната страна на бутилката , т.е. да има миграция”, твърди маркетинг мениджърът в лаборатория Емил Митев.

Фонтаните с газирана вода - екологичното удоволствие на Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екипът на NOVA тества 3 произволно избрани марки бутилирана вода на българския пазар. Първо,  всяка от бутилките се изпразва, след което пълни с дестилирана вода. Шестте проби от 3 марки се оставят за няколко дни при 45 градуса в термостат. Няколко дни по-късно екипът на NOVA се връща в лабораторията. Всяка от пробите загряваме при висока температура.

Собственикът на фабрика за производство на фабрика за производство на пластмасови изделия, Мирослав Каленов каза, че изходната суровина, с която работят, пристига със сертификати, които доказват, че продуктът е подходящ за контакт с храни. Според Мирослав Каленов процесът на производство на бутилките се контролира стриктно. На всеки етап. Затова замърсяване при производството било невъзможно.

Отново уран над нормата във водата на Хасково

Произволни партиди от бутилките и опаковките се тестват допълнително на две години в сертифицирани лаборатории.

„Микрочастиците биха могли да попаднат във водата или със самата вода по време на транспортирането й по тръби, или ако има неспазване на технологията при самото пълнене на водата при бутилирането”, заяви Цветанка Тодорова от Браншова асоциация „Полимери”.

Производителите на минерална вода обаче, също са категорични – процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

Бутилираната вода е една от най-големите измами на века?

„Извършват се регулярни тестове в собствени и във външни акредитирани лаборатории. Контролът се извършва при източника, в процеса на бутилиране, на използваните опаковки и на готовата продукция”, казаха от АПБНБ.

Засегнатите от проучването чужди компании оспорват лабораторните методи и ги определят като ненадеждни, а подадената информация  като заблуждаваща. Производителите у нас също искат нови изследвания.

И депутатите ще проверяват защо във водата има уран

„Липсва методика как са определени частиците, които са намерени. Показано е, че частиците плуват вътре в течността, но не е идентифицирано каква е – дали става въпрос за пластмаса”, каза Емил Митев.

А какви са резултатите от теста на NOVA?

Показа миграция, която е в допустимите норми за 3-те отделни проби.Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите норми – за тези води няма опасност. Максимално допустимата норма, която е зададена е 60 мг/кг”, каза лаборант-химикът Яна Георгиева за 3-те произволно избрани от NOVA марки вода.

Остават ограниченията за пиене на водата от чешмите в Хасково

До този момент тестове за отделяне на частици пластмаса от бутилките във водата у нас не са правени. 

Засега няма доказателства, че приемането на малки частици пластмаса е вредно. Влиянието на микрочастиците върху организма ще изследва и Световната здравна организация. Само за минута в света се произвеждат един милион пластмасови бутилки, а едва 7 % от тях се рециклират в нови. Ако има частици пластмаса във водата, те вероятно не са постъпили от бутилките, а от всеобщото замърсяване с пластмасови отпадъци, попаднали в почвата, водата и въздуха – твърдят експерти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.