Тръмп разговаря по телефона с Гуайдо

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново изрази подкрепата си за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, предаде Ройтерс. Тръмп разговаря по телефона с Гуайдо, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. 

Двамата са се договорили да поддържат връзка. Тръмп е изразил още веднъж подкрепата си за борбата на Венецуела "за завръщане към демокрацията", се казва в изявлението на говорителката.  

Мадуро: Тръмп е поръчал да ме убият

В сряда във Венецуела се очаква да се състоят масови протести срещу президента Николас Мадуро. Вашингтон председателят на Националното събраниепризна Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. В интервю за телевизия Си Ен Ен Гуайдо заяви, че няколко пъти е разговарял с Тръмп. На въпрос дали е възможен военен сценарий за Венецуела Гуайдо отговори, че се разглеждат всички варианти.

Редица страни от ЕС поставиха ултиматум към президента на Венецуела

Междувременно в интервю за руската информационна агенция РИА Новости социалистическият лидер на Венецуела Николас Мадуро обвини Тръмп, че е наредил убийството му. 

Мадуро посети тази сутрин военната база Форт Тиуна в Каракас. "Обичате ли родината си? Ще защитавате ли конституцията? Ще защитавате ли своя върховен главнокомандващ?", попита Мадуро войниците в базата в присъствието на представители на висшето военно командване на Венецуела. "Да, върховен главнокомандващ", скандираха войниците в отговор.

Мадуро обвини Вашингтон, че се опитва да "открадне" филиал на венецуелската петролна компания

Привържениците на венецуелската опозиция започнаха да излизат по улиците на столицата Каракас с призив към Николас Мадуро да се оттегли от властта, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите развяват знамена и скандират "Свободни избори!". Шофьорите на автомобили надуват клаксоните в израз на съпричастност към протестното движение.

С днешната демонстрация се отбелязва една седмица, откакто 35-годишният лидер на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на Венецуела пред хиляди свои поддръжници във венецуелската столица.

Мадуро отказва да се оттегли и обвинява Съединените щати в организирането на държавен преврат във Венецуела чрез подкрепата си за Гуайдо и налагането на санкции срещу венецуелската петролна индустрия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.