Глобата в такива случаи може да достигне до 2 400лв.

Полицията във Велико Търново се самосезира по клип в социалните мрежи 

Видеото стига до полицията след като е публикувано в интернет. Спътникът на шофьора снима, докато безразсъдният водач профучава на червено на светофарите. Дръзналите да пресекат булеварда пешеходци са наречени "ненормални" от участниците в екстремната сцена.

Заснетият часовник на таблото на колата показва 18:07 ч., когато движението в града все още е доста оживено. Мъжът зад волана вече е установен. Предстои да бъде образувано досъдебно производство.

Глобата в такива случаи може да достигне до 2 400лв. и отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца. 

В същото време пътните полицаи в София отчитат, че все повече шофьори не спазват ограниченията. От началото на 2018 г. до 1 февруари само в столицата са съставени близо 68 хил. фиша за превишена скорост. СДВР разпространи кадри, показващи, че най -често именно това е причината за катастрофи, както и преминаването на червен светофар.

НОВИ ПРАВИЛА НА ПЪТЯ: Какво ще се промени за младите шофьори?

„Нарастването е на нарушенията с превишена скорост, по-малко са нарушенията при употреба на мобилен телефон по време на шофиране, липса на употреба на обезопасителен колан, това са нарушенията, където се бележи спад в сравнение с други години. От началото на годината имаме зачестяване на инциденти с пешеходци. От днес започва кампания на пътна полиция на местата, където се пресича от пешеходци, т.е. пешеходните пътеки и на местата, където се пресича неправилно”, коментира инсп. Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция”, СДВР

В града с най-много автомобили в страната при над 100 хиляди проверени водачи, пътните полицаи са установили над 74 хиляди нарушения (74 296 нарушения).  Написани 36 742 акта и са издадени 33 964 фиша. За превишена скорост има издадени 67 584 електронни фиша, 124 за наркотици и 454 за алкохол.

Тежките катастрофи са близо 900 (861), а леките – 12 268. Загиналите на пътя са 58 души, а ранените – 1 059.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.