Все повече хора от чужбина са привлечени от ниските цени на лечебните услуги в страната

Нараства броят на чужденците, посещаващи Русия, за да се лекуват. Това съобщава RT, позовайки се на данни на една от най-големите мрежи от частни клиники в руската федерация.

„Забелязали сме засилващ се интерес към руската медицина сред населението на държавите в ОНД (Общност на независимите държави) и извън тях”, споделя Алла Кануникова, маркетингов директор в една от клиниките.

Тя добави също, че центровете в мрежата работят с милиони случаи на година. Само 5% от пациентите са чужденци, но броят им се увеличава.

Протести в Русия в подкрепа на арестувана правозащитничка

Според информацията повечето пациенти са от Китай и се интересуват основно от инвитро процедури и ортопедични услуги. Освен китайски граждани, хора от Германия, България и други страни също търсят медицинска помощ в Русия.

Официалната статистика сочи, че „медицинските туристи” внасят в руската иконимика  около 13 милиарда рубли (200 милиона долара) годишно. Въпреки това, бюрокрацията и трудностите при получаването на виза все още се явяват пречки пред развитието на тази сфера.

Медицинският туризъм в Русия бележи ръст от няколко години насам. През 2017 г. около 110 000 чужденци са посетили руски медицински центрове. Година по-рано те са били 86 000. През 2016 г. се наблюдава ръст от 50%, като потребителите се интересуват основно от  дентални услуги, репродуктивна мецина, ортопедия и мозъчна хирургия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.