Голяма част от сегашното ръководство на Каталуния иска съдените политици да бъдат освободени

Започна делото срещу каталунските политици, обвинени в сепаратизъм. Съдебният процес предизвиква много спорове, като бяха свикани митинги както в подкрепа на политиците, така и в подкрепа на изпращането им в затвора. Протести имаше и в Брюксел, където каталунци поискаха Европейският съюз да се намеси в спора между Барселона и Мадрид.  

12 каталунски политици се изправят пред съда. Деветима от тях са заплашени от дълги години зад решетките заради обвинения в сепаратаизъм, подстрекаване към бунт и злоупотреба с обществени средства за опита им да организират референдум за независимостта на Каталуния от Испания.

"Съвсем спокоен съм и чакам началото на процеса", каза Карлес Мундо, бивш министър в правителството на Каталуния.

Многохиляден антиправителствен протест в Мадрид (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред съда в Мадрид се събра голяма част от сегашното ръководство на Каталуния с искания съдените политици да бъдат освободени.

"Днес започва най-важният процес в историята на страната. Демокрацията е на подсъдимата скамейка", заяви Едуард Пужол, депутат в парламента на Каталуния.

Пресконференция в Берлин свика бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга в чужбина, за да не бъде арестуван и съден.

"Днес видяхме достойни, невинни хора, които действаха с мандата, даден им от парламента, да бъдат съдени като престъпници", коментира Пучдемон.

Хиляди пенсионери протестират в Мадрид с искане за по-високи пенсии

Същевременно протести имаше и на хора, които не искат никаква милост за каталунските политици. Те бяха изрисували лицата им като дяволи и ги наричаха национални предатели.

"От дълго време сепаратистите искат да разбият единството на Испания. Не се съобразяват с Конституцията и пренебрегват решенията на съда", заяви Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната пратия "Вокс".

Делото беше предшествано от референдум за независимостта на Каталуния в края на 2017 г. Констицуционния съд на Испания реши, че той е незаконен. Полицията спря със сила гласуването, което доведе до сблъсъци, арести и много ранени. Повечето държави в Европа се дистанцираха, наричайки проблема "вътрешен за Испания".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.