До ситуацията се стига на фона на тежкия спор между психиатрията в Курило и Спешна помощ в столицата

Психичноболен пациент избягал, след като е бил оставен да нощува в коридора на Спешната помощ. До ситуацията се стига на фона на тежкия спор между психиатрията и Спешна помощ в столицата за това къде трябва да бъдат настанявани психичноболни с усложнения.    

След два часа обиколки из софийските психиатрии, линейката оставя болния под наблюдението на охраната на сградата. Човекът чака да се освободи място в някоя болница. Проверка на NOVA обаче показа, че и при планов прием психичноболните не са добре дошли.

Забраната за прием на пациенти с психични болести идва от Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Банкя. Оттам обясниха за NOVA, че това са вече приети вътрешни правила и са изпратени до Министерството на здравеопазването.

„Тези противопоказания са толкова дискриминационни и буквално незаконни, че просто не знам как е възможно да бъдат публикувани и как е възможно някой, призван да се грижи за здравето, да има такова отношение към група хора”, казва Калина Иванова от Глобалната инициатива в психиатрията.

А за проблемния прием и на пациенти, които имат нужда от неотложна грижа, разказаха от Спешна помощ. Преди два нито едно лечебно заведение в София не прие психично болен в криза. Така той се озова в килия, вместо в болница.

Линейка скара психиатрия и Спешната помощ в София

"192 болни сме обслужили от началото на годината – психоболни. 280 отказа имаме от началото на годината”, казва д-р Георги Гелев, началник на Спешна помощ-София.

А психиатриите в столицата били препълнени. „Само за миналата седмица от петък досега сме приели 16 души, от които 12 по спешност. 55 легла имаме, не можем да приемем повече”, казва д-р Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

От Спешна помощ обясниха, че проблемите с настаняването на психично болни са ежедневие. Последният – от късно снощи.

„Два часа обикаляме болниците, психиатричните болници, никъде не го приемат. Седи във нашето фоайето на Спешна помощ. Нашата охрана седи до него и чакаме някъде да се освободи легло, за да бъде хоспитализиран”, казва д-р Гелев.

В последствие обаче пациентът избягал. „През последните месеци имаме над 10 хоспитализации през дежурния по министерство и винаги ги приемаме. И аз дебело подчертавам аз никога не съм казвала, че места нямаме, места имаме. Нямаме изолатор. Няма как някой да ме убеди, че 4 изолатора в София са пълни”, коментира Цветеслава Гълъбова.

„Не може да се говори, че болницата ми не е акредитирана, нямам това, нямам онова. Ми като нямат да я закрият и да отворят ново място”, казва д-р Миланова.

А наредба на здравното министерство задължава всяка болница да пази 10% от леглата си за спешни случаи. Това на практика обаче не се случва. „Разпоредил съм спешна проверка, това не бива да се случва”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.