Групировката "Ал-Шабаб" е взривила кола бомба, след което е щурмувала правителствена сграда в Могадишу

Бойци на ислямистката групировка "Аш Шабаб" взривиха кола бомба пред правителствена сграда в центъра на сомалийската столица Могадишу, след което щурмуваха сградата, съобщи БТА. До момента се съобщава за четирима убити при взрива и в последвалата престрелка между нападателите и сомалийските сили за сигурност.

"Аш Шабаб" щурмува сградата, в която има две министерства, включително министерството на труда. Засега знаем за четирима загинали, но техният брой вероятно ще нарасне", каза майор Абдулахи Нур от местната полиция пред Ройтерс. Според него хора от горните етажи се спасяват с външни стълби през прозорците.

Ислямистка групировка взриви кола-бомба в Сомалия

Доктор от местната "Бърза помощ" каза, че ранените са 11. Според него в сградата има още ранени, но засега не е възможно да им се окаже помощ, защото престрелката продължава.

Говорителят за военните операции на "Аш Шабаб" - Абдиасис Абу Мусаб пък заяви пред Ройтерс, че един от нейните бойци самоубийци е взривил колата бомба пред министерството, което позволило на ударна група да нахлуе в сградата. От сградата се чува стрелба, а над мястото на взрива се издига дим, съобщават свидетели.

Според свидетели взривовете преди атаката са били два.

Две експлозии и престрелка в луксозен район в кенийската столица(ВИДЕО+СНИМКИ)

"Аш Шабаб" е най-активната ислямистка екстремистка групировка в Африка и от години води борба да свали подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да установи там държава, основана на ислямското право - шариата. Тя непрекъснато предприема въоръжени атаки и атентати, причиняващи много жертви, макар че е изтласкана от Могадишу и оперира от селски райони в южната част на страната. В столицата и някои други части на Сомалия са разположени мироопазващи сили на Африканския съюз, които помагат на сомалийските сили да държат бунтовниците на разстояние.

През последните месеци САЩ също нанесоха серия от смъртоносни въздушни удари по лагери и скривалища на "Аш Шабаб".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.